Látnivalók

A gagybátori református templom

Középkori templomát a reformáció térhódítása nyomán vette használatba a gyülekezet, erről tesz bizonyságot az 1595-ös templomösszeírás. De az ellenreformáció üldözése 1750. Luca napján (dec. 13.) megfosztotta a híveket a templomuktól.

Nem tudjuk, hogy miképp telt el fölöttük a következő 71 esztendő. Jelenlegi templomukat 1821-ben építették fel késő barokk stílusban. A tornyot a nyugati homlokzat elé 1887-91-ben emelték késő romantikus stílusban. A belső tér keleti vége a nyolcszög három oldalával záródik, mennyezete a falból félig kilépő pilléreken nyugvó ötszakaszos, csehsüveg boltozatos. A toronyban van az egyházkerületünk legrégebbi harangja, melynek nagy irodalma van. Háromszor olvasható rajta körben egymás után ez a felirat: „O REX GLORIAE VENI CUM PACE.” A XIX. század közepén élt régész és pesti akadémiai tanár, Rómer Flóris így nyilatkozott a harangról, miután arra a meggyőződésre jutott, hogy „ezen szép betűjű harang a XIV. század végén, vagy biztosabban a XV. század elején keletkezett.”

A 160 kg-os (63 cm) harang kb. 1523-ban készült, felirata. „Orex glore veni cum pace Orex glore veni cum pace Orex glore veni cum p” A 70 kg-os (52 cm) felirata: „A gagybátori ref. egyház tagjainak adományából öntötte Szlezák Ráfael 1948-ban Rákospalotán.”

***

Forrás: Várady József templomos könyvei
További információk:

http://www.kondo.shp.hu/hpc/web.php?a=kondo&o=templomoskonyvek_0rb1

Települések

Kiemelt ajánlatunk

Sárospatak / Kiállítás

Bibliakiállítás Sárospatakon


Nagyobb térképre váltás

Látogasson el a Biblia évének jegyében készült Biblia kiállításra a Nagykönyvtár dísztermébe.