Látnivalók

A felsődobszai református templom

A falu a XIII. század elején a királynéi telepesfalvak egyike volt. Az 1595-ös összeírás szerint református temploma volt, amelynek sorsát nem ismerjük. 1696-ban néptelen volt a falu. 1721-ben ismét lakott hely két templommal, a faluban lévőt a reformátusok építették, a hagyomány szerint paticsból, leégett 1786-ban.

A mai templomot 1786-88 között építették késő barokk stílusban. A mennyezet sík, vakolt, a keleti vége a nyolcszög három oldalával zárul. Nyugati homlokzat előtti, 24 m magas tornyát 1875-ben építették.

Az 504 kg-os (99 cm) harangot Egry Ferenc öntötte 1911-ben Kisgejőcön, felirata: „Isten iránti hálájuk, és szeretetük jeléül a felsődobszai ref. egyháznak ajándékozták Szilágyi Gusztáv és neje szemerei Bara Bára Mária.” A 240 kg-osat (78 cm) Szlezák László öntötte Bp-en, felirata: „Tebenned bíztunk eleitől fogva! A világháborúban elesett ref. hősök emlékezetére és a háborúba elvitt harangunk pótlására öntette a gyülekezet hálás adományából a felsődobszai református egyház az Úrnak 1936. esztendejében.”

***

Forrás: Várady József templomos könyvei
További információk:

http://www.kondo.shp.hu/hpc/web.php?a=kondo&o=templomoskonyvek_0rb1

Települések

Kiemelt ajánlatunk

Sárospatak / Kiállítás

Bibliakiállítás Sárospatakon


Nagyobb térképre váltás

Látogasson el a Biblia évének jegyében készült Biblia kiállításra a Nagykönyvtár dísztermébe.