Látnivalók

Az egri református templom

A XVI. században Egerben is kezdett terjedni a reformáció, itt paposkodott az antitrinitárius protestáns lelkész: E. L. Egernek a török által való bevétele és az évszázados uralma minden korábbi állapotot megváltoztatott. Az újkori református egyházat 1861-ben alapították.

1866-ban vásároltak egy 110 esztendős öreg házat, ebből 104 ülőhelyes oratoriumot alakítottak, 1891-ben kis tornyot is építettek rá. Jelenlegi templomát Ray Dezső budapesti műépítész tervezte kelet-nyugati tengelyben, s építtették 1930-ban neobarokk stílusban az északkeleti sarkán álló 23 m magas tornyával, a belső tér mennyezetét oikosz fabordázattal képezték ki, amelyek között vakolt mezők vannak. A templom falába három aranyláncot falaztak be: a református, az evangélikus és az unitárius testvériség kifejezésére. A templom homlokzatán egy reliefet látunk, mely az egri egyház régi pecsétjének az emblémája: szív-horgony-kereszt.

A 831 (117 cm) és 432 kg-os (80 cm) harangjait baktai Egry Ferenc öntötte 1930-ban Kisgejőcön, a nagy felirata: „Hallgassatok rám. Ézs. 55:2. Dicsőítsétek velem az Urat. Zsolt. 34:4. Isten dicsőségére öntette az egri református egyházközség…” A kisebb felirata: „Örüljetek az örülőkkel, sírjatok a sírókkal. Róm. 12:15. Isten dicsőségére öntette az egri református egyházközség…”

***

Forrás: Várady József templomos könyvei
További információk:

http://www.kondo.shp.hu/hpc/web.php?a=kondo&o=templomoskonyvek_0rb1

Települések

Kiemelt ajánlatunk

Sárospatak / Kiállítás

Bibliakiállítás Sárospatakon


Nagyobb térképre váltás

Látogasson el a Biblia évének jegyében készült Biblia kiállításra a Nagykönyvtár dísztermébe.