Látnivalók

A csobaji református templom

Az előző fatemplomot Vida Borbála építtette, de arról többet nem is tudunk. 1786-ban kezdődött a mai templom építése, mely a nyugati homlokzat előtti23 mmagas toronnyal együtt 1804-re készült el. Ezt a templomot az akkori földesúr és patrónus Csobaji Nagy András építtette, akinek címerét és monogramját látjuk a szószéken.

A templom egyszínűre mázolt fából készült mennyezetét az 1986. évi renoválás alkalmával bevakolták. A templom keleti vége félkörívesen záródik. Az utóbbi időben a templomon történt javítások: 1997: a tető átfedése bádoggal. 1999: a templom előtti lépcső felújítása. 2001: a belső mennyezet fával borítása. 2002: padok cseréje, burkolás, falépcső a karzatokra, bejárati ajtó cseréje. 2004: orgonafelújítás.

A 411 (90 cm) és 210 kg-os (70 cm) harangjait Walser Ferenc öntötte 1933-ban Bp-en, a nagyobbik felirata: „Az élőket hívogatom, a holtakat elsiratom. Légy hív mindhalálig! Isten dicsőségére közadakozásból, 1933 karácsony.” A kisebbiké: „Jöjjetek én hozzám mindnyájan. Minden lélek dicsérje az Urat! Isten dicsőségére közadakozásból, 1933 karácsony.”

***

Forrás: Várady József templomos könyvei
További információk:

http://www.kondo.shp.hu/hpc/web.php?a=kondo&o=templomoskonyvek_0rb1

Települések

Kiemelt ajánlatunk

Sárospatak / Kiállítás

Bibliakiállítás Sárospatakon


Nagyobb térképre váltás

Látogasson el a Biblia évének jegyében készült Biblia kiállításra a Nagykönyvtár dísztermébe.