Látnivalók

A cigándi református templom

A XV. században épült gótikus stílusú temploma. Ezt a templomot a XVI. század közepén a reformátussá lett lakosok vették birtokba, melyről az 1595-ös összeírás is bizonyságot tesz. Ez a régi templom – 200 év múlva – igen szűk lett a megszaporodott számú lakosságnak, ezért 1795-ben és 1836-ban átalakításokat és bővítéseket végeztek rajta.

A kelet-nyugati tengelyű templom keletelt szentélyét és nyugati homlokfalát meghagyták és e kettő közé építették a jelenlegi észak-déli kereszthajót. Az új építmény déli homlokzata elé emelték 1836-ban a 32 m magas tornyot. A régi templom nyugati főbejáratát befalazták, és helyette a nyolcszög három oldalával záródó szentélyen nyitottak új bejáratot. Mennyezete alulbordázott és vakolt. 1989-ben és 2003-ban felújították az orgonát. 1992-ben a templom hangosítása, 1993-ban a templomtetőzet cseréje, felújítása történt műemlékpalával. 2000-ben a templom és torony külső festése, a bejárati ajtó cseréje, toronyórajavítás. 2001-ben a harangállványok cseréje, újravillamosítása, automatizálása, 2002-ben nyílászárók cseréje történt.

Az 1015 kg-os (125 cm) harangot Szlezák László öntötte Bp-en, felirata: „Tebenned bíztunk Uram eleitől fogva. Isten dicsőségére öntették a cigándi református egyház hívei az Úrnak 1937. esztendejében...” A 600 kg-osat (104 cm) Gombos Lajos Őrbottyánban, felirata: „Isten dicsőségére hívogatni öntették a cigándi református gyülekezet tagjai az Úrnak 1974. évében…”

***

Forrás: Várady József templomos könyvei
További információk:

http://www.kondo.shp.hu/hpc/web.php?a=kondo&o=templomoskonyvek_0rb1

Települések

Kiemelt ajánlatunk

Sárospatak / Kiállítás

Bibliakiállítás Sárospatakon


Nagyobb térképre váltás

Látogasson el a Biblia évének jegyében készült Biblia kiállításra a Nagykönyvtár dísztermébe.