Látnivalók

A bükkzsérci református templom

Két testvér, Zsérci Gergely és Sebestyén, mint diákok tanultak Krakkóban. Ők hozták magukkal 1531-ben a reformáció tanait és elterjesztették azt falujukban. De a XVI. században a török feldúlta a falut, ezután a (Széchy, Semsey és Molnár nevű) protestáns családok foglalták el az itteni birtokokat és honosították meg újra a reformációt.

Az 1595-ös összeírás református templomot talált benne. 1683-ban a törökök ismét feldúlták a falut, 1685-ben 12 elpusztult házat találtak benne. 1696-ban elhagyatott a református templom is. A Rákóczi-szabadságharc idejétől (1705) kezdve a reformátusok ismét használták a középkori kőtemplomot, amit a katholikusok 1752-ben végleg elvettek tőlük. Ezután – az ellenreformáció miatt – a református hívek még magánházaknál sem tarthattak istentiszteletet, pedig 1746-ban a reformátusok száma tízszerese volt a katholikusokénak. A jelenlegi református templomot 1822-28 között építették késő barokk stílusban. Ez az évszámot a szószékkel szemben lévő padra is felírták. 1884-ben épült a templom nyugati homlokzata elé a 21 m magas torony. A mennyezet fakazettás, melyet 1907-ben mázoltak szürke színűre. A szószéken három címert látunk, a szószék-feljáró külső oldalának a festés előtt színes díszítése volt, alul virágokkal és levelekkel, köztük a kék és piros színek domináltak. A templomot legutóbb kívül-belül teljesen felújították.

Három harangja van. A 120 kg-os felirata: „Baernecker Mátyás öntött engem Egerben 1846-ban. A zsérci helvét hitvallású egyház újra öntette az 1846. évben Egerben.” Az 56 és 25 kg-osok azonos felirata: „Készíttette Vadászi András és a hívek, 1921. Szlezák László, Bp.”

***

Forrás: Várady József templomos könyvei
További információk:

http://www.kondo.shp.hu/hpc/web.php?a=kondo&o=templomoskonyvek_0rb1

Települések

Kiemelt ajánlatunk

Sárospatak / Kiállítás

Bibliakiállítás Sárospatakon


Nagyobb térképre váltás

Látogasson el a Biblia évének jegyében készült Biblia kiállításra a Nagykönyvtár dísztermébe.