Látnivalók

A boldogkőújfalui református templom

Az 1595-ös összeírás református templomát említi, amiről semmit sem tudunk. A mai templom eredetére nézve egy 1748. évi anyakönyvi bejegyzés ad tájékoztatást. Ez az anyakönyv később elveszett ugyan, de az akkori lelkipásztor, Nógrády Mátyás még meglévő levelek alapján hitelesnek minősítette, mondván, hogy a mai templom 1650-ben épült torony nélkül, zsindelytetővel.

A déli oldalán volt egy hosszúkás, félig csúcsíves keskeny ablak. Ugyancsak Nógrády írta, hogy e templom többször cserélt gazdát. 1705 előtt katholizálták, 1705-ben – nyilván a szécsényi országgyűlés határozata értelmében – reformátussá lett, 1711-ben újra elvették a katholikusok, de 1727-ben véglegesen református templom lett. 1929-ben került sor lényeges felújításra, átépítésre. Az addig különálló harangláb helyett készült a keleti,12 métermagas homlokzati nyeregtornyocska. korábbi festett famennyezetét bevakolták. A templom nyugati vége félkörívesen záródik.

Az 50 kg-os (40 cm) harang felirata: „Boldogko ufalu o y d János, öntötte Cristian Lebrecht Kassán 1804-be. Ref. ecclesiam WE.”

***

Forrás: Várady József templomos könyvei
További információk:

http://www.kondo.shp.hu/hpc/web.php?a=kondo&o=templomoskonyvek_0rb1

Települések

Kiemelt ajánlatunk

Sárospatak / Kiállítás

Bibliakiállítás Sárospatakon


Nagyobb térképre váltás

Látogasson el a Biblia évének jegyében készült Biblia kiállításra a Nagykönyvtár dísztermébe.