Látnivalók

A bódvaszilasi református templom

A XII. században épült román stílusban annak a templomnak a szentélye, amelyet a XVI. század derekán birtokukba vettek a reformátusok.

Ugyanis „pelsőci Bebek György és felesége Patócsy Zsófia a reformáció híve lett, így nem meglepő, hogy a plébániákat végiglátogató Mecskei Ferenc püspöki vizitátor 1561-ben a szilasi plébánián Jósvafői Benedek személyében protestáns papot talált, akinél oltáriszentség nincsen, viszont felesége van.” (Dénes György: A bódvaszilasi medence 200 éves története.) A templomot 1724-ben erőszakkal elvették a katholikusok, majd lebontották, szentélyét meghagyták, amelyhez 1772-ben új templomot építettek. Az ezt követő 80 esztendő református egyházi életét nem ismerjük. A reformátusok 1804-ben, a község magasabb, nyugati oldalán, a temető alsó részén építették fel jelenlegi, késő barokk stílusú templomukat, déli homlokzat előtti 18 m magas tornyával együtt. (Az átellenes hegyoldalon van a katholikus templom.) A templom sík famennyezete kazettás jellegű és csillagokkal díszített, az épület északi vége egyenes záródású. A templomot 1899-ben és 1985-ben renoválták.

Három harangja van. A 308 kg-os (78 cm) harang felirata: „Jöjjetek én hozzám mindnyájan, akik megfáradtatok és megterhel–tettetek és én megnyugosztlak titeket. Máté 11:28.”Isten-Haza-Család. Istenünk dicsőségére, hazánk javára és a világháborúban elesett hősök emlékére öntette a bódvaszilasi református egyház Amerikában és a Kanadában élő református hívő lelkei áldozatkész szeretetükkel az Úrnak 1938-ik esztendejében a Reformáció emlékünnepélyének napján, október 31-én. Öntötte Szlezák László, Magyarország aranykoszorús harangöntő mestere Budapesten.” A 160 kg-os (59 cm) felirata: „A szilasi ref. hívek buzgalmából Isten dicsőségére hozott áldozat. Öntötte Walser Ferenc Pesten1865.”A 79 kg-os (47 cm) felirata: „Isten dicsőségére készíttette a bódvaszilasi ref. egyház közadakozásból Szabó István gondnoksága alatt. Öntötte Walser Ferenc az 1923. évben Budapesten.”

***

Forrás: Várady József templomos könyvei
További információk:

http://www.kondo.shp.hu/hpc/web.php?a=kondo&o=templomoskonyvek_0rb1

Települések

Kiemelt ajánlatunk

Sárospatak / Kiállítás

Bibliakiállítás Sárospatakon


Nagyobb térképre váltás

Látogasson el a Biblia évének jegyében készült Biblia kiállításra a Nagykönyvtár dísztermébe.