Látnivalók

A bodrogolaszi református templom

A falu a nevét a tatárjárás után idetelepített olasz szőlőművelőktől kapta. A XII. században épült faragott kövekből román stílusú temploma, ami az 1600-as évek körül a reformátusoké lett és az övék volt 1711-ig, amikor a katholikusok végleg elvették tőlük.

A templomától megfosztott egyház nyolc évtizedéről nincsenek ismereteink, mert a parókiát az iratokkal együtt 1862-ben tűzvész pusztította el. A jelenlegi református templom 1790-ben épült késő barokk stílusban. A délkeleti homlokzat előtti20 mmagas tornyot 1803-ban építették. A templom északnyugati vége egyenes záródású, homorú famennyezete 240 barna rekeszből áll.

A 400 kg-os (88 cm) harangját a Bp-i Hm-ek készítette, felirata: „Isten dicsőségére öntette Hagymássy Lajos, Dankó Ferenc, Dankó János, Fazekas István, amerikai testvéreink gyűjtéséből és a bodrogolaszi ref. egyháztagok adakozásából az 1927. évben.” A 205 kg-os (75 cm) felirata: „A bodrogolaszi református gyülekezet tagjainak áldozatos adományából készült Isten dicsőségére. Öntötte Ducsák István harangöntő mester Őrszentmiklóson 1958-ban.”

***

Forrás: Várady József templomos könyvei
További információk:

http://www.kondo.shp.hu/hpc/web.php?a=kondo&o=templomoskonyvek_0rb1

Települések

Kiemelt ajánlatunk

Sárospatak / Kiállítás

Bibliakiállítás Sárospatakon


Nagyobb térképre váltás

Látogasson el a Biblia évének jegyében készült Biblia kiállításra a Nagykönyvtár dísztermébe.