Látnivalók

A teresztenyei református templom

1743-ban épült az előző fatemploma, amelynek kazettás mennyezetéből megmaradt 46 egész, 3 fél és 6 hiányos tábla. Az egyik kazetta felirata szerint: "Padoltatott ez Isten háza 1761-dik esztendőbe..." 53 év alatt úgy megromlott e templom, hogy újat kellett helyette építeni. 1796-97-ben épült késő barokk stílusban a mai templom nyugat-keleti tengellyel a déli oldal közepéhez simuló, alsó részén kőtoronnyal, felül fa toronysisakkal, ma 14 m.

A belső szürkére festett, kazettás jellegű famennyezete egyidős a templommal. A két karzat elejének és aljainak díszítésére szolgálnak azok a színes és nagyértékű kazetták, amelyeket az előző templomból mentettek meg. A templom domboldalon áll, alatta kő támfal épült az omlás megelőzésére. Mivel az igen kicsi és elnéptelenedő község a főbb utaktól messze fekszik, a templomot turisták nem látogatják. Felújítására pedig snkinek sincs pénze, hiszen a lakosság is pár lélekből áll már.

A 100 kg-os (59 cm) harang felirata: „Gos mich Laurentius Burger in Dopschau. Tereszteni reformata nemes eklesia maga költségen öntette anno 1839.”

***

Forrás: Várady József templomos könyvei
További információk:

http://www.kondo.shp.hu/hpc/web.php?a=kondo&o=templomoskonyvek_0rb1

Települések

Kiemelt ajánlatunk

Sárospatak / Kiállítás

Bibliakiállítás Sárospatakon


Nagyobb térképre váltás

Látogasson el a Biblia évének jegyében készült Biblia kiállításra a Nagykönyvtár dísztermébe.