Látnivalók

A tardonai református templom

Nincsenek adatok az egyház múltjáról. Csak feltételezzük, hogy a mai templom előtt három templomuk is volt már. Mai késő barokk stílusú templomát 1786-88-ban építették toronytalan északi homlokzattal, déli félköríves záródással, famennyezettel. A templom nyugati oldalának közepéhez 1811-ben építették a zömök tornyot.

1875. október 19-én az összes egyházi épülettel együtt a templom is leégett. Ez a tűzvész pusztította el az irattárat is, amely ismereteink hiányát okozza. Nemsokára újjáépítették, 1924-ben a tornyot feljebb emelték, ma 20 m magas. A belső mennyezete sík, vakolt. Kő szószéke klasszicista stílusú. A templom külső falán látható Jókai Mór magyar regényíró tardonai bujdosását (1850) megörökítő emléktábla.  2003-ban a torony felújítása történt (faszerkezet, vörösréz borítással).

A 206 kg-os (78 cm) harangját Szlezák Ráfael öntötte 1954-ben Rákospalotán, felirata: „A bűnösöket hívogatom a megtérésre. Luk. 5:32. Jöjjetek el, örvendezzünk az Úrnak. Istennek ezzel az igéjével hívogatta 77 éven keresztül a híveket az a harang, amelynek anyagából ezt újraöntette a tardonai ref. egyház az 1954. évben.” A 78 kg-osat (54 cm) Szlezák László öntötte Bp-en, felirata: „Tebenned bíztunk eleitől fogva! Isten dicsőségére öntette a tardonai ref. egyház részére Környe József és neje Darmó Juliánna az 1927. évben a világháborúban hősi halált halt István fiúk emlékére. A szülők és a kegyes adakozók emlékének megörökítésére újra öntették a hálás gyermekek és az el nem felejtkező tardonai ref. egyház híveinek közös áldozatkészségéből az 1938. évben.”

***

Forrás: Várady József templomos könyvei
További információk:

http://www.kondo.shp.hu/hpc/web.php?a=kondo&o=templomoskonyvek_0rb1

 

Települések

Kiemelt ajánlatunk

Sárospatak / Kiállítás

Bibliakiállítás Sárospatakon


Nagyobb térképre váltás

Látogasson el a Biblia évének jegyében készült Biblia kiállításra a Nagykönyvtár dísztermébe.