Látnivalók

A selyebi református templom

Román stílusban épült középkori temploma a XVI. század második felétől a reformátusoké lett. Az 1595-ös összeírás erről szól, 1733-ban is református, de a XIX. század végéig csak reformátusok laktak a faluban. 1883-ra nagyon megromlott a templom, életveszélyessé lett, ezért a hatóság bezáratta és lebontották.

A jelenlegi templomot 1885-86-ban építették nyugati, homlokzat előtti tornyával. A templomépítés 7000 koronába került (amikor egy hold földnek vagy egy portának az ára 50 korona volt). Ferenc József császár 200 koronát adott az építkezéshez. A belsőnek festett deszkamennyezete van.

Három harangja van. A 195 kg-os harang felirata: „Öntötte Schmitz Pál Eperjesen, 1843. Aselyebi ref. sz. egyház közköltségén.” A 85 és 60 kg-osokat a Bp-i Hm készítette, a nagyobbik felirata: „Isten dicsőségére a világháborúban, 1914-18 évben elvitt harang helyébe közadakozásból öntette a selyebi ref. gyülekezet Tamáska János lelkipásztor és Madarasi János gondnok idejében, 1926. évben.” A kisebbiké: „Isten dicsőségére és boldogult id. Papp Miklós emlékére hálás kegyelettel öntették a selyebi ref. egyház részére az 1926. évben özv. Papp Miklósné szül. Pólya Juliánna gyászoló hitvese és gyermekei: Ferenc, Miklós, Mariska, Erzsébet és Juliánna.”

***

Forrás: Várady József templomos könyvei
További információk:

http://www.kondo.shp.hu/hpc/web.php?a=kondo&o=templomoskonyvek_0rb1

Települések

Kiemelt ajánlatunk

Sárospatak / Kiállítás

Bibliakiállítás Sárospatakon


Nagyobb térképre váltás

Látogasson el a Biblia évének jegyében készült Biblia kiállításra a Nagykönyvtár dísztermébe.