Látnivalók

Az oszlári református templom

Az alán törzsbeli falu neve 1292-től ismert . 1332-ben Szent Gergelyről nevezett egyháza volt. Középkori templomát valószínűleg birtokosa, az Örösúr nemzetség építtette. A falut 1544-ben és 1583-ban feldúlták a törökök, majd hódoltsági terület lett. Lakói a XVI. század végére reformátusokká lettek.

1664-ben feljegyezték, hogy az akkori templom előtt volt korábban templomuk. 1725-ben a templom helyreállításához a vármegye 8 forinttal járult hozzá. 1785-ben nád helyett zsindellyel fedték be a templomot, de mert alkalmatlan volt, 1803-ban lebontották. A jelenlegi copf stílusú templomot 1804-ben építették, de a nyugati homlokzat előtti tornyát csak a templom falainak magasságáig készítették el. A tornyot 1866-ban emelték mai 25 m-es magasságára. Az eredeti famennyezetet 1946-ban stukatúrozták, addig látható volt rajta az 1705-ös évszám, amely a régi templom mennyezeti deszkáinak beépítése folytán került a mennyezetre, ma a mennyezet sík, vakolt. A torony alatt vannak a falra festve a két világháború hősi halottainak nevei.

A 235 kg-os (75 cm) harangját Seltenhofer Frigyes öntötte Sopronban, felirata: „Öntették a T. oszlári ref. egyház részére néhai nemzetes Kovács Márton emlékére leányai Magdolna és Antónia,1892.” A 130 kg-osat (62 cm) Szlezák László öntötte Bp-en 1923-ban, felirata: „A T. oszlári ref. egyház részére, Isten dicsőségére öntette özv. Kardos Lászlóné elhunyt leánya, Ágnes emlékére.”

***

Forrás: Várady József templomos könyvei
További információk:

http://www.kondo.shp.hu/hpc/web.php?a=kondo&o=templomoskonyvek_0rb1

Települések

Kiemelt ajánlatunk

Sárospatak / Kiállítás

Bibliakiállítás Sárospatakon


Nagyobb térképre váltás

Látogasson el a Biblia évének jegyében készült Biblia kiállításra a Nagykönyvtár dísztermébe.