Látnivalók

A nekézsenyi református templom

A középkorban a Rátold-nemzetség birtoka. Reformátussá lett lakói a XVI. században használatba vették a középkori kőtemplomot. Az 1595-ös összeírás is erről szól. A falut lakói 1688 körül pusztán hagyták, majd az ezután beköltözők mindnyájan reformátusok voltak.

1728 körül épített a földesúr egy zsúptetős fatemplomot, mert 1746-ban a régi kőtemplomnak csak a tornya és szentélye volt már meg. Az egyház 1800-ban templomépítési kérvényt nyújtott be, az engedélyt megkapták, az alapkövet 1816. június 22-én helyezték el. Ezen az ünnepélyen jelen volt József nádor királyi herceg hitvese, Hermina császári és királyi hercegasszony (Magyarország palatinusának felesége). A templom 1822-re készült el, észak-déli tengellyel. 1845-ben építették déli homlokzat előtti tornyát. A belső famennyezete egyszínű, sík, kazettás jellegű. A szószékkel szemben van az I. világháborús emléktábla.

A 200 (70 cm) és 75 kg-os (45 cm) harangjait Seltenhofer Frigyes öntötte 1939-ben Sopronban, a nagyobbik felirata: „Készült a nekézsenyi református egyház híveinek önkéntes adományaiból a Felvidék hazatérésének emlékére…” A kisebbiké: „Dicsérjétek az Urat. No.5911.”

***

Forrás: Várady József templomos könyvei
További információk:

http://www.kondo.shp.hu/hpc/web.php?a=kondo&o=templomoskonyvek_0rb1

Települések

Kiemelt ajánlatunk

Sárospatak / Kiállítás

Bibliakiállítás Sárospatakon


Nagyobb térképre váltás

Látogasson el a Biblia évének jegyében készült Biblia kiállításra a Nagykönyvtár dísztermébe.