Látnivalók

A monoki református templom

A falu Monak kun vezértől kapta a nevét. Évszázadokon át a Monaky-család birtoka, akiknek itt várkastélyuk volt. 1332-ben templomos egyház. A törökök 1566-ban elpusztították a falut. Az újra települt lakosság református vallású volt, kijavította és használta a középkori templomot. Az 1595-ös templomösszeírás is erről szól.

1731. augusztus 11-én báró Andrássy Ferenc földesúr az akkor erős ellenreformációs törekvések során elvette a reformátusoktól a templomot és a katholikusok használatába adta. (Ezt a templomot 1795-ben lebontották.) 68 esztendőn keresztül kegyetlen üldöztetés volt a monoki reformátusok osztályrésze. A Türelmi Rendelet kiadása után építették mai templomukat 1794-99 között. A monoki egyháznak a szomszédos tállyai református egyház adott jelentős segítséget, akik a kőművesek munkadíját teljes egészében kifizették. 1833-ban építették a nyugati homlokzat elé a tornyot. A belső egyszínűre festett kazettás famennyezetét csillagok díszítik.

A 250 kg-os harangot Korrentsch Márk öntötte Egerben, felirata: „A monoki reformata sz. egyház részére közköltségen öntetett,1862.”A 145 kg-osat Szlezák László Bp-en, felirata: „Úgy fényljék a ti világosságotok az emberek előtt, hogy lássák a ti jó cselekedeteiteket és dicsőítsék a ti mennyei Atyátokat. Máté 5:16. Hadba vonult harangja helyett öntette Isten dicsőségére közadakozásból Kossuth Lajos szülőföldjének monoki református egyháza 1924-ben. ”  94 kg Szlezák László 1924. Bp.

***

Forrás: Várady József templomos könyvei
További információk:

http://www.kondo.shp.hu/hpc/web.php?a=kondo&o=templomoskonyvek_0rb1

Települések

Kiemelt ajánlatunk

Sárospatak / Kiállítás

Bibliakiállítás Sárospatakon


Nagyobb térképre váltás

Látogasson el a Biblia évének jegyében készült Biblia kiállításra a Nagykönyvtár dísztermébe.