Látnivalók

A miskolc görömbölyi református templom

A községet 1950-ben csatolták Miskolchoz. Miskolc 1544. évi török dúlása során a falu elpusztult. Újranépesítő lakói református vallásúak voltak. Az 1595-ös összeírás középkori templomát református használatban találta. A sok háborús dúlás és pusztítás, valamint a Habsburg királyok telepítési politikája miatt kicserélődött a lakosság.

A szín református Miskolc köré római katholikus és idegen ajkú telepeseket hoztak. Templomát is elvesztette, és ezzel megszűnt a református egyházi élet. 1950 után a Miskolchoz csatolt külvárosba megkezdődött a vidéki lakosok beköltözése, ez újjáélesztette a református gyülekezetet, amely 1956-ban egy birkahodályból cselédlakássá alakított épületet vett meg, s abban rendezte be otthonát. 1957-ben ajándékba kaptak egy 1800-ban készült úrasztalát. Majd 1973-ban egy 11 m magas tornyot építettek a keleti bejárat fölé. A torony és harangszentelés 1973. június 9-én történt. A templom 2004-05-ben épült át mai formájára.

A 200 kg-os (80 cm) harang felirata: „Készült a hajdúnánási ref. egyházközség és a Balázstelek missziói egyház tagjainak áldozatkészségéből az 1938. évben, Seltenhofer Frigyes és fiai haranggyárában, Sopronban.”

***

Forrás: Várady József templomos könyvei
További információk:

http://www.kondo.shp.hu/hpc/web.php?a=kondo&o=templomoskonyvek_0rb1

 

Települések

Kiemelt ajánlatunk

Sárospatak / Kiállítás

Bibliakiállítás Sárospatakon


Nagyobb térképre váltás

Látogasson el a Biblia évének jegyében készült Biblia kiállításra a Nagykönyvtár dísztermébe.