Látnivalók

A korláti református templom

A XIV. században épült gótikus temploma a reformáció után református használatba került. Támpilléres hajóval és a nyolcszög három oldalával záruló, szintén támpilléres keletelt szentéllyel, mérműves, kőkeretes, eltérő mintás ablakaival a kései érett gótika egyik nagyon szép és máig épen maradt alkotása.

A szentély téglával kirakott hálóboltozatának bordázata szürke drachitkőből van faragva. 1925-ig fatornya volt a templomnak, melyet egy szélvihar ledöntött, akkor építették a nyugati homlokzat elé a 27 m magas tornyot, és akkor történt a hajó sík famennyezetének bevakolása. A templom belsejében a mészréteg alatt falfestmény van, melynek feltárása még nem történt meg. A déli fal külső oldalán kőbe vésve az 1642-es évszámot láthatjuk. Az elmúlt évszázadok nagy javításainak ismert dátumai a következők: 1774, 1782, 1829, 1854, 1925-27.

A 130 kg-os harangot Szlezák Ráfael öntötte Rákospalotán, felirata: „Az állam adományából és a hívek áldozatkészségéből készült az Úrnak 1948. esztendejében…” A 60 kg-os (48 cm) kb. 1540-ben készült, nincs felirata.

***

Forrás: Várady József templomos könyvei
További információk:

http://www.kondo.shp.hu/hpc/web.php?a=kondo&o=templomoskonyvek_0rb1

Települések

Kiemelt ajánlatunk

Sárospatak / Kiállítás

Bibliakiállítás Sárospatakon


Nagyobb térképre váltás

Látogasson el a Biblia évének jegyében készült Biblia kiállításra a Nagykönyvtár dísztermébe.