Látnivalók

A kondói református templom

Neve 1240 óta ismert, amikor várjobbágyok földje volt e hely. Az első ismert kőtemploma Szent Mihály tiszteletére épült, 1332-ben állott. Ez a templom a török pusztításai miatt rommá lett, 1554-56-ban a falu is elnéptelenedett. A visszatelepült lakosság református vallású volt és 1713-ban építettek új templomot különálló fatoronnyal.

Ezt 1808-ban lebontották, s a helyére újabb templomot építettek, amely 1810-re lett készen. Ezt a fa toronysisakos templomot a XX. század eleji modernizációs törekvés bontatta le. 1910-ben épült a jelenlegi templom. A két végén félkörívesen záruló kelet-nyugati hajó déli oldalának közepén áll a torony. Az újonnan felépített templom a torony bádogozása közben egy gondatlanságból a tetőn felejtett cinező lámpa lángjától kigyulladt és teljesen leégett. Azon nyomban hozzáfogtak az újjáépítéséhez, így készült el a falu melletti hegyoldalon, a temető aljában lévő eklektikus, részleteiben neobarokk templom, hagymasisakos, a hajó déli oldalának közepén álló, 25 m magas tornyával. A belső mennyezete sík, vakolt. Az északi falon látjuk az I. világháborús emléktáblát.

A 148 kg-os (63 cm) harangját Egry Ferenc öntötte Kisgejőcön, felirata: „Készíttette a kondói ev. ref. egyház 1895-ben.” A 94 kg-osat (55 cm) Szlezák László öntötte Bp-en, felirata: „Isten dicsőségére öntette az 1914-18-iki világháborúba elvitt harang helyett a kondói ref. egyház közönsége,1925.”

***

Forrás: Várady József templomos könyvei
További információk:

http://www.kondo.shp.hu/hpc/web.php?a=kondo&o=templomoskonyvek_0rb1

Települések

Kiemelt ajánlatunk

Sárospatak / Kiállítás

Bibliakiállítás Sárospatakon


Nagyobb térképre váltás

Látogasson el a Biblia évének jegyében készült Biblia kiállításra a Nagykönyvtár dísztermébe.