Látnivalók

A karosi református templom

A falu az idők során többször is változtatta helyét, valószínű, hogy ezen a helyen az 1824-32 között épült templom az első. A déli homlokzati tornyával egyszerre épült egy 20 méter magas homokdomb tetején.

1925-ben a templomhajót az északi vége felé meghosszabbították néhány méterrel. Ugyan akkor a falakat és a tornyot is magasították. A belső mennyezet sík, vakolt. A kőből faragott, szépen díszített úrasztalát 1893-ban készítették. A torony elé szélfogó csarnokot építettek. 1914-ig temetkeztek a templom köré. Van I. világháborús emléktáblája. Felirat az úrasztala lábán: "Isten dicsőségére készíttette Csizmadia István és neje Fodor Zsuzsanna az 1893-ik évben." 

A 345 kg-os (86 cm) harang felirata: „Az 1896-ik ezredév emlékére öntette a karosi ev. ref. egyház. Öntötte a Bp-i Szivattyú és Gépgyár Rt., azelőtt Walser Ferenc.” A 125 kg-osat (63 cm) Egry Ferenc 1939-ben Kisgejőcön, felirata: „Isten segedelméből az ő nagy nevének imádására, dícséretére öntették a karosi református egyház hívei,1930.”

***

Forrás: Várady József templomos könyvei
További információk:

http://www.kondo.shp.hu/hpc/web.php?a=kondo&o=templomoskonyvek_0rb1

Települések

Kiemelt ajánlatunk

Sárospatak / Kiállítás

Bibliakiállítás Sárospatakon


Nagyobb térképre váltás

Látogasson el a Biblia évének jegyében készült Biblia kiállításra a Nagykönyvtár dísztermébe.