Látnivalók

Az igrici református templom

A falu a középkori regősöktől kapta nevét, akiket igriceknek neveztek. A XV. századi templomát a református lakosság 1573 körül vette használatba. Az 1595-ös templomösszeírás említi. 1746-ban a templomnak megvolt a szentélye.

Valószínű, hogy 1776-ban e szentély helyére épült a keleti homlokzat előtti, órapárkányos torony, homlokzatának szélein vázákkal. 1794-ben nyerte el a templom végleges alakját. A belső térb mennyezete sík, vakolt. Az 1970 után átalakították a belsejét, lebontották a keleti karzatot, az orgonát a délkeleti sarokban helyezték el. A szószékfeljáró oldalán látható Tompa Mihály emléktáblája, akinek nagyszülei laktak itt a faluban.

Három harangja van. A 242 kg-osat (85 cm) Hilzer Ignác öntötte Bécsújhelyt (Wienerneustadt), felirata: „Az igriczi reformált egyház buzgó híveinek adakozásából öntetett,1856.”A 240 kg-os (70 cm) acélharangot Diósgyőrben készítették 1983-ban. A 97 kg-osat (62 cm) a Bp-i Hm készítette, felirata: „Készíttették Boldvai Bertalan és neje Nagy Juliánna gyermekeik emlékére, a magyarok Istenének dicsőségére 1923-ban.”

***

Forrás: Várady József templomos könyvei
További információk:

http://www.kondo.shp.hu/hpc/web.php?a=kondo&o=templomoskonyvek_0rb1

Települések

Kiemelt ajánlatunk

Sárospatak / Kiállítás

Bibliakiállítás Sárospatakon


Nagyobb térképre váltás

Látogasson el a Biblia évének jegyében készült Biblia kiállításra a Nagykönyvtár dísztermébe.