Látnivalók

A héti református templom

Egy régi feljegyzésben azt írja, hogy a régi ó templomocska elhányatott 1790-ben, ami a parókia előtt állt veszedelmes helyen a falu között. 1786-87-ben építették a nyugati homlokzat előtti tornyával együtt a falu legkeletibb szélén.

(A templomépítők azt gondolták, hogy a falu kelet felé fog terjeszkedni, akkor központi helyen fog állni, de a község viszont a másik irányban épült ki.) A templom mennyezete sík, vakolt. A szószék tábláján ezt olvassuk: „Ezerhétszáz-nyolcvanhétben / Épült templom s torony Hétben, / Gondos József császár idejében, / Amikor hazánk volt kenyér szükségében. / Felépült e templom Istennek dicsőségére.”

A 180 kg-os (75 cm) harangot Seltenhofer Frigyes öntötte 1894-ben Sopronban, felirata: „Mind nemes reformált hitben az Úr nyája, amikor én lettem Hétnek hangzó szája. Szólottam is Hétnek nem egyszer, de hétszer. Bár hallaná meg Hét szóm naponta kétszer.” A 75 kg-osat (53 cm) Szlezák László öntötte 1933-ban Budapesten, felirata: „Tebenned bíztunk eleitől fogva! Várnay György emlékharang 1858-1925. Édesattya emlékére öntette a héti ref. egyháznak a helybeli lelkész, dr. Páhy József neje, szül. Várnay Ida az Úrnak 1933-ik esztendejében. No.1011.”

***

Forrás: Várady József templomos könyvei
További információk:

http://www.kondo.shp.hu/hpc/web.php?a=kondo&o=templomoskonyvek_0rb1

Települések

Kiemelt ajánlatunk

Sárospatak / Kiállítás

Bibliakiállítás Sárospatakon


Nagyobb térképre váltás

Látogasson el a Biblia évének jegyében készült Biblia kiállításra a Nagykönyvtár dísztermébe.