Látnivalók

A hejcei református templom

A XV. század közepén épült gótikus templomot a reformátussá lett lakosság vette használatába a XVI. század közepén. Ezt erősíti meg az 1595-ös templomösszeírás is. Ezt a templomot 1698-ban (vagy 1709 után?) vették el a katholikusok, és azóta átépítették.

A reformátusok 1668-ban öntött harangját is elvették. A XVIII. századi hejcei református állapotokról nincs ismeretünk. A mai templomot 1789-ben építették fel késő barokk stílusban, sátortetővel, lizénás homlokzattal. A belső tér mennyezete sík, vakolt. A templom keleti vége a nyolcszög három oldalával záródik. A templom délnyugati sarkától kb. 20 méterre áll az 1791-ben épített kő harangláb.

A 210 kg-os (74 cm) harangot Szlezák László öntötte Bp-en, felirata: „Tebenned bíztunk eleitől fogva! Isten dicsőségére öntette az amerikai testvérek adományából az 1914-1918. évi világháborúban elvitt harang helyébe a hejcei ref. egyház a maga részére az 1936. évben.” A 150 kg-osat (63 cm) László Albert öntötte 1862-ben Kisgejőcön, nincs több felirata.

***

Forrás: Várady József templomos könyvei
További információk:

http://www.kondo.shp.hu/hpc/web.php?a=kondo&o=templomoskonyvek_0rb1

 

Települések

Kiemelt ajánlatunk

Sárospatak / Kiállítás

Bibliakiállítás Sárospatakon


Nagyobb térképre váltás

Látogasson el a Biblia évének jegyében készült Biblia kiállításra a Nagykönyvtár dísztermébe.