Látnivalók

A gömörszőlősi református templom

Az első ismert református templom 1697 előtt épült, amelyről annyit jegyeztek fel, hogy igen vizenyős volt. 1774-ben épült a falu közepére a második, torony nélküli fatemplom. Ennek festett, kazettás mennyezete volt. Mellé 1794-ben állítottak egy haranglábat két harangocskával.

1825-ben építették a mai templomot a falu északi részén egy domboldalra, kelet-nyugati tengellyel. 1888-ban emelték a déli oldalfal közepe elé a 22 m magas tornyot. Az úrasztala még az első templomhoz készült 1679-ben, s mint ilyen régi berendezési tárgy, egyedülálló az egyházkerületben. A templom mennyezete 94 egyforma, sötét színűre festett kazettából áll. Látható a templomban egy állandó kiállítás az Észak-magyarországi református műemlék templomokról. A bejárat fölött láthatjuk az I. világháborús emléktáblát.

A 170 kg-os acélharangot Diósgyőrben készítették, felirata: „A gömörszőlősi református egyházközség az Úrnak 1989. esztendejében.” A 80 kg-os harang felirata: „Gloria in excelsis Deo. A poszobai reformata eklesia számára öntetett,1793.”

***

Forrás: Várady József templomos könyvei
További információk:

http://www.kondo.shp.hu/hpc/web.php?a=kondo&o=templomoskonyvek_0rb1

Települések

Kiemelt ajánlatunk

Sárospatak / Kiállítás

Bibliakiállítás Sárospatakon


Nagyobb térképre váltás

Látogasson el a Biblia évének jegyében készült Biblia kiállításra a Nagykönyvtár dísztermébe.