Napi lelki táplálék

Napi Ige és gondolat

Isten Igéjének rövid, gyakorlati magyarázata naponta, kiegészülve egy bölcs gondolattal és egy imádsággal.

2018. május 20.

Ki nekem a Szentlélek?

“…és én kérni fogom az Atyát, és más Vigasztalót ad majd nektek, hogy veletek maradjon mindörökké” (Jn 14:16)

Ki nekem a Szentlélek? És mit tesz értem? Erre a kérdésre választ kaphatunk, ha elgondolkodunk Jézus szavain, melyek János evangéliumában vannak feljegyezve (Jn 14:16).

Mai Igénkben a Szentlélek megnevezésére a görög paraklétosz kifejezés szerepel, melynek szó szerinti jelentése: mellé rendel, mellé hív. Ezzel utal Jézus arra, hogy a Lélek az Atyától és a Fiútól származik, és a hívő mellé szegődik, hogy támogassa őt Krisztus követésében.

A különféle bibliafordítások eltérő szavakkal adják vissza a paraklétoszt:

Vigasztaló (Károli, RKB)

Pártfogó (RÚF)

Segítő (EFO)

Barát (MSG)

Ha ezeket a fordításokat megpróbáljuk átgondolni, segítséget kapunk, hogy megértsük, mit is tesz értünk a Szentlélek.

1. Vigasztaló. Amikor szembesülünk saját nyomorúságunkkal, bűnünkkel, kilátástalan helyzetünkkel, sok-sok problémánkkal, mellyel önmagunkban nem tudunk mit kezdeni, megszomorodunk, és reményvesztetté válunk. Ezért van szükségünk a Szentlélekre, mint Vigasztalónkra, aki a nehézségek között is bátorít minket, és a remény üzenetét közvetíti felénk Istentől.

2. Pártfogó. A pártfogó az a segítő, aki egy börtönből frissen szabadult személy mellett áll, és az újrakezdésben segíti őt. Feladata az, hogy támogassa a társadalomba való beilleszkedésben, a munkakeresésben, a káros szenvedélyek kerülésében, és megóvja őt a visszaeséstől — feltéve, hogy az illető készségesen együttműködik vele. Mi, keresztények olyanok vagyunk, mint a börtönből frissen szabadult emberek. Jézus Krisztus nélkül bűneink fogságában éltünk. Átéltük azonban Isten szeretetét és kegyelmét, mely által megmentett minket, és üdvösséget adott nekünk. Viszont ezt követően se hagy minket magunkra, és nem bízza ránk, hogy önállóan éljünk szent és neki tetsző életet. Mellénk rendel egy Pártfogót, aki segít nekünk, hogy a “mennyei társadalomba”, vagyis a hívők közösségébe be tudjunk illeszkedni. Segít nekünk, hogy meg tudjuk találni a helyünket Isten családjában, és olyan szolgálati területeket fedezzünk fel, ahol Isten munkáját a saját képességeink legjavát adva tudjuk végezni.

(T.S.K.)

***

Imádság:

Köszönöm pártfogó és vigasztaló Lelkedet Uram. Jöjj és lakozz bennem, hadd legyen már itt lenn templomoddá szívem, lelkem. Ámen

***

A nap gondolata:

A Szentlélek vezetésére való nyitottság és fogékonyság nem szabadon választható része a keresztyén életnek, hanem fontos velejárója.rss

Napi lelki táplálék

Ott halt meg Mózes, az ÚR szolgája, Móáb földjén, az ÚR akarata szerint. 5Móz 34,5

5Móz 34

Sokszor átéljük, hogy a munkát, amit mi kezdtünk el, más viszi sikerre, vagy félre kell állnunk, hogy a dolgunkat átadjuk másnak. 

tovább

(52) „…követte Őt az úton.” (Márk 10,46–52)

– Ne spiritualizáljuk el az Igét a vak Bartimeus meggyógyításának történetét magyarázva. Itt nem lelki vakságról van szó. Persze, nagyon sokan vagyunk vakok, lelki értelemben: nem látjuk az Istent, nem látjuk az irányt, rosszul döntünk. 

tovább

ZSOLTÁROK 86,11-17 - Saját fegyverrel verni

A zsoltár második részében az imádkozó hangja még erőteljesebb. Ami a fenyegetettségét és ellenségeit illeti, konkrétabbá válik (14). 

tovább

2017. június 24. szombat

„De Isten meghallotta a fiú hangját… És Isten megnyitotta az asszony szemét, úgyhogy meglátott egy forrást. Odament, megtöltötte a tömlőt vízzel és megitatta a fiút.” (1Mózes 21,17.19)

 

tovább

Túrmezei Erzsébet: Futok

,, Én tehát nem céltalanul futok, hanem egy határozott cél felé " (1Kor. 9,26)

Ballag, botorkál, sétál, lépeget...
megy,fut, szalad... sántikál, vánszorog...
Hány szép szavad van, édes magyar nyelvem
arra, hogyan teszem meg az utat,
hogyan közeledem a cél felé.

tovább