Napi lelki táplálék

Napi Ige és gondolat

Isten Igéjének rövid, gyakorlati magyarázata naponta, kiegészülve egy bölcs gondolattal és egy imádsággal.

2018. március 9.

Ekkor nagy szélvihar támadt, és a hullámok becsaptak a hajóba, úgyhogy az már kezdett megtelni. (Mk 4.37)

Igénk arról számol be, hogy nem volt könnyű útja a tanítványoknak. Ott volt velük Jézus, mégis „nagy szélvihar támadt.” Azért tegyünk tisztába valamit: számolnunk kell a viharokkal! Jézus tanítványai számoljanak a viharokkal. Persze, azt szeretnénk, ha az életünkben mindig minden úgy alakulna, ahogy kívánjuk. De nem fog. Mert az élet nem ilyen.

Nem viharoktól mentes a tanítványi élet sem. Jézus ottléte a hajónkban nem azt jelenti, hogy nem lesz vihar. Lesz. Bármilyen fájó kimondani, lesz vihar, vagy éppen most vagy benne a viharban. Sok minden okozhat vihart életünkben. Tönkrement az egészséged, vagy valakivel a kapcsolatod? Gond van a családodban, vagy a munkahelyeden? Hiányzik valaki, mert már utolsó útjára kísérted? Nehéz döntés előtt állsz és nem tudod, mi a helyes? Vihar van az életedben. Ez lehet kisebb, vagy nagyobb. Lehet akkora, mint a tanítványok életében. Azt írja Igénk, hogy „a hullámok becsaptak a hajóba.”

Összecsapnak a hullámok a fejünk fölött – szoktuk mondani, ha nagy a baj. Időnként pedig megtörténik ez. Érezzük, hogy nagy a baj. Nagyon nagy. Nagyobb, mint mi vagyunk. Meghaladja az erőnket. Küzdünk és küszködünk, de kevés az erőnk. Több kell. És van is több…

Ha ott van Jézus a hajódban, akkor ott van az a több, aki meg tudja oldani a felmerülő nehézséget. Aki úrrá tud lenni a fejed fölött átcsapó hullámokon. (Katona Béla)

***

Imádság:

Uram! Ismered életem viharait és megmenteni is csak te tudsz. Számítok rád, segíts, vezess! Ámen

***

A nap gondolata:

Isten kitárja előtted mentő szeretetét az Úr Jézus Krisztusban. Várva vár egy igazi, boldog, szabad, az ő tanítására hallgató életre. Engedj a szavának!

 rss

Napi lelki táplálék

Kajafás volt az, aki azt tanácsolta a zsidóknak, hogy jobb, ha egy ember hal meg a népért. Jn 18,14

Lk 24,13–35

„Mi történt?” (19). Újra csak a hiányt érzékeljük, hiszen az Emmausba igyekvő tanítványok úgy vélik: a hozzájuk csatlakozott férfinak hiányosak az ismeretei. 

tovább

(5) „Várom az Urat…” (Zsoltárok 130)

Samuel Beckett sírjánál álltam nemrégiben. Eszembe jutott a „Godot-ra várva” című drámája. Egy nagy szemétkupacon ülve várnak többen egy Godot nevezetű emberre, aki majd, ha megjön, akkor minden jobb lesz.

 

 

tovább

LUKÁCS 23,33–43 - A halál torkában

Jézussal együtt két férfit feszítettek keresztre. Feltűnő kettejük ellentétes magatartása: 1. Egyikük komolyan veszi Istent, a másik kigúnyolja. Azt, hogy „komolyan veszi”, így is mondhatjuk: féli. 

tovább

2018. április 13.

Mert belülről, az ember szívéből jönnek elő a gonosz gondolatok…(Mk 7:21)

 

tovább

Schvalm Rózsa: A kereszt vonzása

Mint hullámok hátán hánykódó hajót,
Céltalan sodort magával az élet,
De az ősznek hajnalán erőtelen,
A kereszt rögös útján partra vetett.

A hajnali égbolton, fény derengett,
Vonzott a távolban feltűnő kereszt.
Valaki kézen fogott és vezetett,
A kereszt alatt, végre megpihentem.

tovább