Napi lelki táplálék

Napi Ige és gondolat

Isten Igéjének rövid, gyakorlati magyarázata naponta, kiegészülve egy bölcs gondolattal és egy imádsággal.

2018. január 28. vasárnap

Nem ti választottatok ki engem, hanem én választottalak ki titeket, és arra rendeltelek, hogy elmenjetek és gyümölcsöt teremjetek, és gyümölcsötök megmaradjon. (Jn 15:16)

Választásról is beszél Igénk. Ki választ kit? – sokszor ez a nagy kérdés életünkben. A sport világában vajon az edző választ csapattagokat, vagy fordítva? Bizony úgy van az, hogy egy-egy focicsapathoz leszerződtetnek egy edzőt, aki tudja, hogy mit szeretne játszatni csapatával és ahhoz keres megfelelő embereket, akiket aztán leigazolnak (ha van rá lehetőség). Keresztyén életünkre tekintve azt mondhatom, hogy Jézus választott és választ magának tanítványokat. Igen, ő választotta ki a végül árulóvá lett Júdást, a gyakran okoskodó, és általában először megszólaló Pétert, a feltámadást elhinni nem tudó Tamást, és az összes többit is. Kiválasztotta, majd egy közösséggé formálta, aztán felruházta őket a nagy feladattal, a missziói paranccsal, hogy menjenek, tegyenek tanítvánnyá minden népet.

„Nem ti választottatok ki engem, hanem én választottalak ki…” – mondja az őt hallgató tanítványi körnek. De gondoljunk arra, hogy minket is ő választott ki. Ezt fontos tudatosítani magunkban.

Engem is az Úr Jézus választott ki a neki való szolgálatra. Ha én választottam volna, akkor én focista akartam lenni. Jó darabig. Gyerekként kevés nap telt el az életemből, hogy ne fociztam volna. Abban az időben még nem volt internet, így a szabadidőm jelentős részét a közeli játszótér focipályáján töltöttem a haverjaimmal. Aztán megszólított az Úr, megértettem, hogy az ő barátja lehetek, és szavának engedelmeskedve indultam el a lelkészi pálya irányába. Így lettem lelkész. De nem bánom, sőt hálás vagyok kiválasztó kegyelméért. Persze nehogy azt higgye valaki, hogy csak a lelkész az Úr választottja. Mindnyájan azok vagyunk. Gondold csak te is nyugodtan, hogy téged is ő választott ki, hogy hozzá tartozz, hogy az ő küldetésében élj, hogy lelkeket vezess hozzá. Vannak, akiket arra választ ki – az előbbiek mellett – hogy egy gyülekezet vezetőségének tagjaivá legyenek. Vannak benned kétségek az alkalmasságodat illetően? Ha igen, akkor jó. Ugyanis a baj akkor kezdődik, ha valaki azt gondolja magáról, hogy én a legalkalmasabb jelölt vagyok. Mit is mond a Biblia? „Nem az a megbízható ember, aki önmagát ajánlja, hanem az, akit az Úr ajánl.” (2Kor 10:18) Akit az Úr ajánl, az óvatos, mert látja a felelősségét az Úr ügyében, mely rá hárul… (Katona Béla)

***

Imádság:

Hálás vagyok Jézusom kiválasztó kegyelmedért, mely sokakra, köztük rám is érvényes. Használj, hogy dicsőíthesselek életem egészével. Ámen

***

A nap gondolata:

Az Úr Jézus a legnagyobb hatalmasság. Életed beletetted-e már mindörökre az ő hatalmas, erős, átszögezett kezébe?rss

Napi lelki táplálék

Én vagyok az ajtó: ha valaki rajtam át megy be, az megtartatik, bejár és kijár, és legelőre talál. Jn 10,9

Lk 11,33–54

„Azt adjátok oda alamizsnául, ami belül van, és minden tiszta lesz nektek” (41). Jézus követésében az a legcsodálatosabb, hogy azt is megszólítja, aki a spirituális teljességre törekszik, és azt is, akinek az igazi kegyesség a szegények és elesettek megsegítésében tárul fel (Jak 1,27).

tovább

(1) „…ha kezességet vállaltál…” (Példabeszédek 6)

– Feleségem áldott, szorgos keze mindig megnyugtat. Ez a kéz figyelmeztet arra, hogy az Úr kezében vagyunk, Jézus Krisztusban vagyunk, aki kezességet vállalt értünk.

tovább

Lukács 20,1–8 - Teljhatalom és emberektől való félelem közt

Jézus teljhatalommal tanít. Ezt mindannyian érzik, még az ellenségei is. Istentől kapta a megbízatását. Ezért nem hagyja, hogy az emberek megkérdőjelezzék azt. Azt teszi, amit tennie kell. 

tovább

2018. március 2.

„Énók az Istennel járt, és egyszer csak eltűnt, mert magához vette őt Isten.” (1Mózes 5,24)

tovább

Tanka János: Tavaszodik

Köszönöm neked ezt a percet,
én Istenem, hogy víg vagyok,
hogy hó olvad a lágy barázdán,
a mogyoró is bomlik sárgán,
s az égből azúr-illatok

felhője csap szívem tavába
s vitorláit ezernyi cél
hajrázó hittel újra bontja;
mint türelmetlen feslő bodza
melegszem napod fényinél,

tovább