Napi lelki táplálék

Napi Ige és gondolat

Isten Igéjének rövid, gyakorlati magyarázata naponta, kiegészülve egy bölcs gondolattal és egy imádsággal.

2017. december 3. vasárnap

„Hálát adok az én Istenemnek, valahányszor megemlékezem rólatok…” (Fil 1:3)

Van, ami igazán akadályozni próbálja a hálás életfolytatást. Az a gondolat, melyet úgy fogalmazhatunk meg magunknak, hogy „Boldog lennék, és úgy érezném, semmi sem hiányzik az életemből, ha…” és ide, a három pont helyére bármit odatehetünk. Melyikünk mit gondol, mi hiányzik az életünkből? Ez sok minden lehet, és ha őszinték vagyunk, akkor rövid gondolkodás után legalább egy, de inkább több dolgot fel tudnánk sorolni. Nem tudom, neked mi hiányzik, de egyet tudok: nem lenne vele teljes az életed. Ideig-óráig boldoggá tenne, de igazi beteljesülést nem nyújtana. Az Istennel való élő, virágzó kapcsolat nélkül hiába volna meg mindened, tátongó űr lenne a lelkedben.

Az a mi bajunk sokszor, hogy a hiányainkra figyelünk. Nem arra, amink van. Már van. Még van. A hálátlan ember nem ismeri az elégedettséget. Mindig azt keresi, amire szerinte neki még szüksége van. Így lesz ördögi körré emberek életében a hálátlanság és az elégedetlenség. Aki elégedetlen, az hálátlan, aki hálátlan, az elégedetlen. Pedig az erővel teli élet a hálaadásból származik. Sokat elárul jellemedről, ha kérő imádságaid többségben vannak a dicsőítőkkel szemben. Az énközpontú emberek gyakran kérnek, de ritkán mondanak köszönetet. Ne tartozz közéjük!

***

Imádság:

 Kegyelmed szerint

 

Kereslek,

s te megtalálsz, Uram.

Kiáltok,

s szavad lecsendesít.

Szemedben

megpillantom magam,

ahogyan élek,

kegyelmed szerint.

 

ÁMEN

 

(Hajdú Zoltán Levente)

 

***

A nap gondolata:

Ha mindenki megfogadná, hogy csak akkor kér, amikor mindent megköszön: nem lenne elégedetlen zúgolódó ember. (Ravasz László)rss

Napi lelki táplálék

...hirdesd az igét, állj elő vele, akár alkalmas, akár alkalmatlan az idő, feddj, ints, biztass teljes türelemmel és tanítással. 2Tim 4,2

2Tim 4,1–5

Az egyház számára Isten országa, az Úr eljövetele és az ítélet napja a legfontosabb támpontok (1), amelyekre nézve Pál minőségi helytállásra hívja fel Timóteus figyelmét. 

tovább

(14) „Letaroltátok a szőlőt…” (Ézsaiás 3,1–15)

FÁJ-E MÉG (MÁR) VALAKINEK AZ A KÁOSZ ÉS PUSZTÍTÁS, amivel az emberi bűn letarolja az Istentől kapott világot? Fáj-e, hogy emberileg senki és semmi nem tudja megakadályozni ezt a „vandalizmust”, mert lényegileg nem változik semmi, csak a tarolás módszerei változnak.

tovább

ÉZSAIÁS 62,6-12 - Bepillantunk Isten szívébe

Az egyik leglátványosabb várrendszer, amit láttam, az a Carcassonne Dél-Franciaországban. Bástyák és tornyok állnak körben a kettős várfalon. 

tovább

2017. december 14. csütörtök

Hazug ígéreteink

„A harmadik napon azonban, amíg ezek seblázban szenvedtek, fegyvert ragadott Jákób két fia, Simeon és Lévi, Dina bátyjai, rátörtek a gyanútlan városra, és legyilkoltak minden férfit.  Hamórt is meg a fiát, Sikemet is kardélre hányták, Dinát pedig kihozták Sikem házából, és elmentek. Így törtek rá Jákób fiai a sebesültekre, a várost pedig kifosztották, mert megbecstelenítették a húgukat. Juhaikat, marháikat, szamaraikat és ami csak a városban és a mezőn volt, elvitték magukkal. Minden vagyonukat, valamint gyermekeiket és asszonyaikat is mind foglyul ejtették, a házakat pedig teljesen kifosztották.” (1Móz 34, 25-29)

tovább

V. Thilo (Ford.: Túrmezei Erzsébet): Bezörget mindenütt!

Most készítsd, Isten népe,
a szívedet elő!
A bűnösöknek üdve,
az Isten hőse jő,
Kit irgalomból küld,
mint rég ígérte néked,
mert Ő a fény, az élet!
Bezörget mindenütt!

tovább