Napi lelki táplálék

Lélekfrissítő

A Szentírás Szövetség Bibliaolvasó vezérfonala nőknek.

ESZTER 2,19-23 - Az én helyem

Amíg kicsik voltak a gyerekeink, gyakran éreztem úgy, hogy a sok pelenka- és legóhegy mellett semmit nem tudok tenni Istenért. A gyülekezeti szolgálathoz nem volt elegendő energiám. 

Néha még ma is felteszem magamnak a kérdést egy-egy lelkigondozói beszélgetés után, hogy valóban tudtam-e segíteni az érintett személynek. Aztán néha kapok egy visszajelzést, miszerint éppen az a beszélgetés másik nézőpontokba helyezte a problémát… Hálásan csodálkozom rá ilyenkor, milyen hatékonyan fűzi Isten a szálakat, ha a helyemen a lehetőségeimhez mérten megteszek mindent, ami csak tőlem telik. Ehhez hasonlóan alakult Mordokaj és Eszter története: királynőként sem lehetett túl nagy hatalma Eszternek, Mordokaj pedig valószínűleg alacsonyabb beosztású hivatalnok volt a palotában. Amikor az árulás tudomására jutott, egy kis zsarolással akár meg is gazdagodhatott volna. Mégis úgy dönt, hogy azt teszi, ami Istennek tetsző, és leleplezi az összeesküvést. Eszter is Isten akaratának megfelelően cselekszik. Az elbeszélés folyamán egyre többet olvashatunk majd arról, ahogyan Isten a saját történetét írja, mivel szolgálói és szolgái helyükön vannak, megteszik, ami tőlük telik, és helyesen cselekszenek. Minden mást elintéz Isten. Ez az elv vonatkozik ma is mindannyiunkra – függetlenül attól, hogy helyünk éppen pelenkahegyek között van vagy egy palotában!

***

Hol van éppen a helyünk? Mit tudunk ott kezdeni a lehetőségeinkkel?rss

Napi lelki táplálék

Mert aki valamennyi törvényt megtartja, de akár csak egy ellen is vét, az valamennyi ellen vétkezett. Jak 2,10

Jak 2,1–13

Sikeresek és kudarcot vallók, gazdagok és szegények, szépek és csúnyák, gyorsak és lassúak, okosak és buták, diadalmaskodók és vesztesek, menők és lúzerek. Ítélkezők és elítéltek. 

tovább

(19) „…másodszor is gyűjtöttek össze szüzeket…” (Eszter 2,19–23)

– Elgondolkodtató a feljegyzés: amikor a király számára ismét összegyűjtötték a szüzeket, Eszter ismét közéjük került. A szentíró fontosnak tartotta ezt a verset, annak ellenére, hogy ez az igevers a történet menetében törést és ellentmondást okoz.

 

tovább

PÉLDABESZÉDEK 3,1-4 - Dicséret és elismerés

Korábban, amikor édesanyám megjött a fodrásztól, mindig feszülten figyelt arra, mit is szól majd édesapám az új frizurájához. „Nem tűnik fel semmi?” – hallottam csalódott kérdését, amikor apámtól nem kapott dicsérő szavakat már köszönéskor. 

tovább

2017. október 23. hétfő

„Ezért, szeretett testvéreim, legyetek szilárdak, rendíthetetlenek, buzgólkodjatok mindenkor az Úr munkájában, hiszen tudjátok, hogy fáradozásotok nem hiábavaló az Úrban.” (1Kor 15:58)

 

            

tovább

Weöres Sándor: Ballada a három falevélről

Lehullott három falevél
észrevétlen az őszi ágról.
És jött a szél, a messzi szél,
egy messzi, másik, új világból -
Elröpült három falevél. 
- - - - - - - - - - - - - - -

tovább