Misszió

„Krisztussal egy életen át”

2012. October 31. - Az idei nyár júliusának első hete kiemelt jelentőséggel bírt az egyházkerület életében, hiszen a hagyományokhoz híven Sárospatakon ismét összesereglettek gyülekezeteink gyermekei, hogy birtokba vegyék az iskolakert bólingató fái között a felújításon átesett Kossuth és az Erdélyi Internátus épületét, ezzel párhuzamosan a mályi Mécses Központban a 17 évestől idősebb korosztály volt együtt.

„…Kórház, köszönöm neked…”

2012. October 31. - Úgy gondolom, egyben mindannyian egyet kell, hogy értsünk: „kórházba nem igazán szeretünk menni!” Sem úgy, mint látogató (bár ezen feladatunknak eleget teszünk, főleg ha hozzátartozónk fekszik benn) sem úgy, mint beteg – így aztán pláne nem!

Mindennapok egy rehabilitációs kórházban

2012. May 01. - Szanatórium jellegű, családias környezetben találja magát a miskolci Szent Ferenc Kórházba kerülő páciens. Mégis kettős érzés keríti hatalmába. Reménykedik abban, hogy az orvosok és a nővérek mindent megtesznek állapota javulása, fájdalmai csökkentése, megszűntetése érdekében.

Találkozni jó!

2012. May 01. - Ebből az egyszerű tényből növi ki magát minden nyáron egy népes gyermeksereg, lelkészek, diák- és felnőtt segítők csapata, hogy egy hétig együtt legyenek. Mert találkozni jó!

Kontrasztkiállítás – a vendégkönyv ,,szemével”

2012. April 01. -

Sorsok, életek érkeznek a Kontrasztra. Mindegyik más. Van közte vallásos, „jó református család” gyermeke, van közte teljesen egyházidegen, van, aki csak most kandikál kifelé egy biztonságot adó burokból, és olyan is, aki már évek óta hegyeket emelget. Sokfélék. Sokféle az is, ahogyan a kiállításra megérkeznek: váradalom, érdektelen rezignáltság, félelem keveredik az előszobában. Ezek az alapérzések, amelyek aszerint változnak, hogy mit hallottak már, vagy éppen láttak a Kontrasztból, mi az, amit saját életükben takargatnak. Lelkigondozóként először a szemekkel találkozom, beszélgetésfoszlányokkal.

Mozaikképek a gyermekkórházból

2012. April 01. -

Sebészet: a megégett gyermekek között indul a nap. Gyógyszerrel átitatott kötések a kicsiny kezeken, lábakon, fejeken, vagy tetőtől talpig a felismerhetetlenségig bebugyolált gyerekek. A legtöbb kis beteg óvodáskorú sincs még, de néhány nap alatt pontosan tudják, mikor jön a félelmetesen fájdalmas KÖTÖZÉS.

Fény és árnyék egy helyen - Kontrasztkiállítás nyílt Miskolcon

2011. December 01. -

A Miskolc-Felsővárosi Református Egyházközség altemploma ad helyet annak a kiállításnak, mely október 8-án nyitotta meg kapuit a nagyközönség felé az egyházkerület Ifjúsági Missziójának közreműködésével.

Lehetőség és felelősség – cigánymissziós életjelek –

2011. December 01. -

Tegyük föl, eltört a lábam. Fáj. Ordítok hát, hogy „múlj el, szűnj meg”. Ez csökkenti ugyan a feszültségemet, de ha meg akarok gyógyulni, el kell mennem orvoshoz. Az ordítás csak egy percig használ, utána cselekedni kell. Mai világunk ordít, a legkülönbözőbb módokon. Indulatos szavain kívül viselkedésével, elfordulásával, nemtörődömségével kiáltja a „szűnj meg”-et mindazoknak, akiket hordozni nem kíván. És persze semmi és senki sem szűnik meg önmagától.

Átrendeztük a szobákat – megújult a tirek.hu

2011. October 20. -

Praktikum, változatosság, esztétika, új vagy elhasznált bútorok, bővülő/szűkülő család. Ezek azok a leggyakoribb szempontok, melyek alapján újra és újra átgondoljuk, jól van-e berendezve otthonunk.

Cigánymissziós beszámoló helyett

2011. June 01. -

Az utóbbi hetekben Gyöngyöspata a cigány-magyar együttélés konfliktusosságának szimbólumává vált. Egyesek az együttélés lehetetlenségét próbálják megmutatni általa, mások bűnbakokat gyártanak, ismét mások pedig személyes vagy csoportos érdekeik játszóterére dobva a szalagcímmé vált közösségi bűnt, terhet és nyomorúságot, önös érdekeik elérésének eszközévé tapossák és silányítják azt, ami sokak egyetlen és egyszeri élete. Nem új jelenség ez. Az elmúlt években Olaszliszkával kezdődően oda-vissza válnak szimbólummá településnevek és események cigány és nem cigány részről egyaránt.

Most még tükör által, homályosan…

2011. June 01. -

Csodák márpedig vannak! Ismételten megkaptam ennek a hihetetlennek tűnő mondatnak a valós, kézzel fogható bizonyítékát tegnap. Ez akkor történt, amikor a Jókai Mór Református Általános Iskola hetedikeseinek tartottunk foglalkozást. Azért nem mondom, hogy órát, mert annál több és másabb volt. Kötetlenebb, a merev iskolai keretektől mentes, sokkal mozgalmasabb és sokkal hangosabb. Ez is volt a célom, hogy más legyen, és ezáltal is maradandó nyomot hagyjon a gyerekekben. A feldolgozás menetétől talán csak a téma volt érdekesebb: „A testkép”. De csak szép sorjában, kezdjük az elején!

Több mint 1000 cikk a Sárospataki Református Lapok digitális archívumában

2011. June 01. -

Nemrég kénytelen voltam leporolni otthoni gyűjteményem a Sárospataki Református Lapok korábbi számaiból, mivel határozottan emlékeztem egy általam keresett cikk megjelenési dátumára. Emlékezetem persze megcsalt, így több újságot is átlapoztam, mire megoldottam a rejtélyt és megtaláltam, amit kerestem. „Nekem könnyű dolgom van” – mondhatja a Kedves Olvasó, hiszen szerkesztőként a keresett cikkeket a számítógépen is könnyen megtalálhattam volna.

Egyházkerületi kórházmisszió

2010. December 01. -

A miskolci kórházmisszió története a 40-es évekre nyúlik vissza, amikor az Erzsébet Kórházban - a mai MISEK-ben - kápolnát építettek a betegek számára, és elindult a kórházlelkészi szolgálat. Az 50-es évektől hosszú időre megszűnt ez a szolgálat is sok mással együtt.

Ötéves a református Európa Rádió

2010. December 01. -

Arasznyi kis idő csak öt év az örökkévalóság távlatában, mégis bőséges okunk van a hálaadásra, amikor a Tiszáninneni és Tiszántúli Egyházkerületek református rádiójának történetére gondolunk. A kezdetben egyetlen helyi frekvenciával rendelkező miskolci Európa Rádió megvásárlása óta egyházunk mára már egy öt vételkörzettel rendelkező, de interneten a világ bármely pontjáról hallgatható, Északkelet-Magyarországon jelentős lefedettséggel bíró és dinamikusan tovább fejlődő rádió tulajdonosa.

Lét-jelek

2010. October 01. -

Sokszor nem tudom, milyen nap van. Amikor pedig át kell gondolnom, mi történt egy két-három-négy hónapos időszakban, gondban vagyok. Sűrű volt ez a nyár is cigánymissziói munkánkban. Kirándulások a vilmányi Tanodásokkal (TÁMOP 3.3.5/A-08/1-2009-0041) Aggtelekre, Jósvafőre. Ez még a tanév végén történt.

Titkok a nyitott ajtó mögött

2010. October 01. -

Az eső egész nap zuhogott, egy megújult épület először telt meg élettel. A Tiszáninneni Református Egyházkerület megnyitotta Diakóniai Központját.

 

Egy logó és ami mögötte van

2010. May 01. -

Ha ma egy tőlünk több ezer kilométerre lévő protestáns országban azt mondom: logó és küldetésnyilatkozat, akkor sokan kapják fel a fejüket a szokásos jó református: „minek az nekünk, eddig sem volt..." jel-mondattal. És folytatják a „meg hát megvan nekünk a küldetésünk, maga az Úr Jézus jelölte ki" és itt következett sajnos nem idézhető, ámde pontatlan citátumok sokasága hol a Szentírásból, hol némely Kálvinnak tulajdonított, a magunk képére formált soha ki nem adott művekből.

Nagypéntek a börtönben

2010. May 01. -

Nagypéntek délután a miskolci börtönben a Jerikó Református Fúvósegyüttes zenés istentiszteletet tartott. Erre az alkalomra a fiatalkorúak börtönéből is hoztak egy busznyi fiatalt. Az elítéltek és az előzetesben lévők mellett sokan vettek részt a dolgozók közül is.

„Esélyt adunk” Tanoda program Vilmányban

2010. March 01. -

Vilmányi programsorozatunk egy újabb lépcsőhöz érkezett: eddig is tanítottuk, neveltük, fejlesztettük a ránk bízott gyermekeket és fiatalokat, most azonban egy támogatott rendszerben, bővített szolgáltatásokkal tehetjük ezt. Február 16-án aláírtuk az „Esélyt adunk" Tanoda támogatásáról szóló szerződést.

Cigánymisszióról dióhéjban

2009. December 01. -

Újabb mérföldkőhöz érkezett az Egyházkerület cigánymissziós programja. Évek óta dolgozunk Vilmányban cigány gyermekekkel és fiatalokkal. Ebben az esztendőben kissé bővítjük, átalakítjuk „Esélyt adunk" programunkat, mivel elnyertünk egy TÁMOP-on belül támogatott Tanoda létrehozásának és működtetésének lehetőségét (a szakmai kínai nyelvet ismerők számára: TÁMOP 3.3.5).

E-zékiel, a világháló prófétája

2009. December 01. -

A minap a tapasztalatszerzés okán körbenéztem, milyen a külföldi (elsősorban angol nyelvterületen lévő) kínálat az egyházi média és internetes szolgáltatások terén. Az eredmény nem okozott csalódást, és igazolva láttam, hogy miért is nem kerítettem sort eddig erre a virtuális túrára.

Hétfő: jó

2009. December 01. -

A Miskolci Egyetemen a Fészek Református Egyetemi Gyülekezet már 6. éve működik. Mondhatni, sikeresen. Bár ebben a fészekben sokféle madárka lakik, van, amiben mégis egyek vagyunk. Íme két fészeklakó pár gondolata.

Vat vud Kálvin dú?

2009. December 01. -

Beszámoló egy istentiszteletről rémisztően unalmas dolog, mind az írónak, mind az olvasónak. Márpedig sok mindent kibírnak a fiataljaink, de az unalmas dolgokat nem.

Beszélgetés ifj. Csomós Józseffel

2009. May 01. -

Eddig lévays vallástanárként ismerhettek, akik kapcsolatot tartanak a gimnáziummal. Most arról szólnak a hírek, hogy az Egyházkerület ifjúsági referense lettél. Közben Miskolc-Pereces lelkipásztora vagy. Hogyan tudsz e három szerepnek megfelelni, három területen eleget tenni kötelezettségeidnek?

„Menj el földedről…”

2009. April 01. -

Az elmúlt tíz évben jó párszor megfordultam Nagyvisnyón, ahol Victor János lelkipásztor és felesége, Momo él hat gyermekével együtt. A visnyói parókia egyik falán a következő Ige olvasható: „Menj el földedről, rokonságod közül és atyád házából arra a földre, amelyet mutatok neked!" Gen 12,1. A rokonok és a barátok jól tudják, hogy János ezzel az Igével a szívében tért haza első írországi tanulmányi útjáról, amely egy nepáli külmissziói szolgálatra való elhívást jelentett számára.

Környezettudatos segélyszerzés - avagy zsák szemétért zsák krumplit és egyebet

2008. December 01. -

Lehet panaszkodni: milyen ez a világ! Ezek a mai fiatalok! Hogy elvadult minden! Kosz és szemét! Nem törődnek már ezek semmivel! Bezzeg a világ szerencsésebb országaiban, bezzeg az ország szerencsésebb részein...

Ötéves a Miskolci Ökumenikus Egyetemi Lelkészség

2008. December 01. -

Sok küzdelem, harc, öröm és boldogság útjelző táblája és mérföldkövei szegélyezik az egyetemi misszió elmúlt öt évét. Minden munkánknak, szolgálatunknak az eredménye azonban láthatóvá vált, sőt elfogadottá is az elmúlt időszakban.

Beszámoló az Ökumenikus Egyetemi Lelkészség nyári programjairól - Segítség Gutenbergtől

2008. October 01. -

Összefogás erdélyiekért -

Egyszer volt, hol nem volt... no azért nem ilyen messzire nyúlnak vissza a gyökerek. A Miskolci Egyetemen az evangélikus lelkésszel, Buday Barnabással, arra gondoltunk, hogy jó lenne valamilyen gyűjtést szervezni, hogy a társadalmon belüli egymásért való felelősségvállalás, a keresztyén ember másokért való léte ezúton is megnyilvánuljon.

Kis hely, kis közösség, nagy hittel

2008. October 01. -

A változás korában is vannak állandó dolgok. Lassan két évtizede tart például az a hagyomány, ami az ország, a Kárpát-medence református egyetemista korosztályú fiataljait összehozza.

Menjünk oda, ahol ők vannak

2008. October 01. -

Régóta megfogalmazott elvárás mind önmagunktól önmagunk felé, mind mások (az egyházon kívül lévők) felől, hogy ne csak azt várjuk, hogy az emberek hozzánk, az egyházhoz jöjjön, ne csupán jól felépített várainkban és elefántcsonttornyainkban várjuk az embereket, hanem menjünk mi is hozzájuk. Hozzájuk, azaz oda, ahol ők vannak. Erre egy próbálkozás a KözösPont misszió.

Rendhagyó rendelés rendhagyó misszióként

2008. October 01. -

Október 2-án Vilmányban járt egy lelkes, három fős kis csapat. Budapestről érkeztek. Jó magyar szokás szerint írhatnám: lejöttek ide vidékre. De nem lejöttek, hanem el, vállalva a hosszú utat és az egész napos munkát.

Táborok és folyományaik

2008. October 01. -

Idén is nagyon sok programunk volt és van a Vodafone Magyarország Alapítvány támogatásával. Egymástól sokban különböző helyeken fogalmazzuk, tesszük, éljük meg: „Esélyt adunk..."

Cigánymissziós szakmai konzultáció

2008. May 01. -

Március 1-jén szombaton lelkipásztorok, pedagógusok, és más szakemberek gyűltek össze az Egyházkerület székházában szakmai konzultációra.

Hétköznapok és ünnepek a kórházban

2008. March 01. -

A betegek és családtagjaik lelkigondozása mellet az idei év különösen is fontos lesz a Megyei Kórházban a lelkészség számára is. A kórház idén ünnepli születésének 50. évfordulóját. Az ünnepségsorozatban az ökumenikus lelkészség is fontos szerepet kapott. Különböző programok szervezését, melyek az ünnepségsorozatot teszik nem csupán színesebbé, hanem sokkal inkább lelkiebbé.

Misszió az egészségügyben

2007. December 01. -

Egykor a születéstől a háláig kísérte a lelkész a híveit. Ma már nem minden gyermek érkezéséről tudunk, és nem mindenki haláláról értesítenek bennünket. Maradnak titkok a gyülekezethez tartozó vagy közelében lévő családjaink életéből, változásaiból.

Egyházkerületi cigánymissziós nyári programok

2007. October 01. -

2007 nyara igen színes volt. Írhatnám azt is: szinte zsúfolt - de nem ez maradt meg bennem, hanem a rengeteg élmény, arc, mondat.

Tarcali gyerekek nyári táborokban

2007. October 01. -

2006 őszén Tarcal is bekapcsolódhatott a Vodafone Magyarország Alapítvány által támogatott egyházkerületi programba. Ennek köszönhetően a tanév során heti rendszerességgel tanulhattunk, játszhattunk együtt a helyi Gyülekezeti Házban a résztvevő gyerekekkel.

Amikor egy álom kezd valóra válni

2007. March 01. -

Szolgálatunk legszebb pillanatai közé tartozik, amikor rácsodálkozhatunk arra, hogy valami megvalósul abból, amiben mi csak parányi eszközök vagyunk, s a megvalósulás jóval túlmutat rajtunk.

Újabb lépcső a kerületi cigánymisszió életében

2007. March 01. -

Bajban vagyok, mert nehezen találom meg, hogy honnan is kezdjem. Kezdem talán azzal, amivel mindig szoktam: cigánymissziót sokan, sokféleképp végeznek. Én csak azokról tudok beszámolni, melynek részese vagyok. A másik kezdő pont az lehet, hogy a missziói munka lassú építkezés. Célunk kerületi szinten nehezen lehetne, hogy egy missziói lelkész egyszerre, vagy akár csak egymás után is megjelenjen Kerületünk valamennyi gyülekezetében.

Cserkészvarázs - A cserkészetről nagyvonalakban…

2006. December 01. -

Parajos Tibor cserkésztiszttel, a Lévay József Református Gimnázium fenntartásában működő 19. sz. Bükk Cserkészcsapat parancsnokával beszélgettünk a cserkészetről ill. annak nevelő hatásáról.

 

Domborműavatás Miskolcon a Megyei Kórház ökumenikus kápolnájában

2006. December 01. -

Egy éve szentelték fel a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórházban az Isteni Irgalmasság Ökumenikus Kápolnát. A négy történelmi egyház támogatásával jöhetett létre az a kápolna, amely már régóta hiányzott egy ilyen hatalmas kórházból.

Tábori beszámoló Fonyból

2006. October 01. -

Egy „rendes" írást a kezdetekkel kellene indítanom. A Kezdet valahol Jézus mennybemenetelénél található, a missziói parancsban. De visszamehetünk Ádámhoz és Évához is.

Táborosok találkozója

2006. October 01. -

Amikor a missziói táborról megírtam beszámolómat, még jövő időben fogalmaztam az első, akkor még csak tervezett találkozótól. Nem is gondoltam, hogy még ebben a számban írhatok arról: találkozhattak a fonyi táborozók Nyíriben a parókián. Ricséről és Sátoraljaújhelyről autókkal érkeztek a táborban részt vett gyermekek és felnőttek. Vártuk a találkozást, és bár nagyon készültünk, nem lehettünk biztosak abban, mi fog kisülni belőle.

Isten apró csodái (bizonyságtétel)

2006. May 01. -

Bevallom, alkoholista voltam, de Jézus Krisztus megszabadított. Négy hónapja egy korty alkoholt sem iszom. Tudom, ez nem túl sok idő, de olyan embernek, mint én, rengeteg...

Felelősségünk a betegekért - A kórházmisszió elindulása egyházkerületünkben

2006. March 01. -

A XIX. században még természetesnek számított, hogy a lelkipásztorok orvosi és betegápolási ismeretekkel rendelkeztek. Az egészségügyi ellátás kezdetlegessége miatt nagyon sok esetben nem csupán a lelket kellett gyógyítania, ápolnia a gyülekezeti lelkésznek, hanem a testet is. A XX. század elhozta magával, hogy az orvosi és a lelkigondozói munka messzire került egymástól, külön utakon kezdtek el járni. Ennek, mint lenni szokott, a beteg ember volt az elszenvedője, mert sok esetben magára maradt hitbeli és lelki problémáival. Századunk talán ismét elhozza, hogy testi gondozó és lelki gondozó együtt végzi szolgálatát a betegek érdekében, mivel nem lehet különválasztani a testet és a lelket.

Önkéntes Diakóniai Év

2006. March 01. -

Sok olyan fiatal van ma hazánkban, aki külföldre vágyik. Sok olyan fiatal van ma egyházunkban, aki külföldre vágyik, és különböző diakóniai területeken önkéntes szolgálatot vállal, hogy egy idegen országban, idegen közegben is kipróbálhassa magát, vagy éppen megtalálja magát, más rendszereket és szervezeteket megismerve másként lássa és értékelje mindazt, amit itthon megtalál, szolidaritást vállaljon rászorultakkal.

„…a pogányokért legyek Krisztus Jézusnak szolgája” (Róma 15:16)

2006. March 01. -

Dr. Keszi Krisztina orvos-misszionárius 2006 februárjától Afrikában, a zambiai Mungwi klinika első szakképzett orvosaként végzi küldetését. Az ünnepélyes kibocsátó istentiszteletre január 14-én került sor a miskolc-tetemvári református templomban. A doktornő beszélt életéről, elhivatásáról, küldetéséről - ezt próbáljuk meg összefoglalni és megismertetni Olvasóinkkal. Azzal a reménységgel tesszük ezt, hogy gyülekezeti tagjaink közül sokan fogják az ő életét és szolgálatát imádságban hordozni.

Missziói nap Sárospatakon

2005. December 01. -

Missziói napot tartottak Sárospatakon 2005. október 24-én, melyre meghívást kaptak egyházkerületünk lelkipásztorai. A missziói nap célja az volt, hogy a különböző misszió területeken jelentkező nehézségek megbeszélésére, tapasztalatok cseréjére, egymás bátorítása, biztatására fórumot biztosítson.

Tiszáninneni Református Nőszövetségi Konferencia

2005. December 01. -

Október 15-én került megrendezésre a Tiszáninneni Református Nőszövetség Konferenciája, amelyen több nőtársammal együtt részt vehettem. A konferencia Miskolcon az Egyházkerületi Székházban került megrendezésre, ami 9 óra után pár perccel kezdődött, ekkorra a terem szinte teljesen megtelt.

Az Európa Rádió Miskolc–ot üzemeltető KHT a Református Egyház tulajdonába került

2005. October 01. -

A Tiszáninneni Református Egyházkerület székházában 2005. szeptember 9. napján rendezett fogadáson hivatalosan bejelentésre került, hogy a két Egyházkerület együtt, összefogva megvásárolta az Európa Rádió Miskolc-ot üzemeltető Kht-t. A fogadáson elhangzottakból szemelgettünk, hogy ízelítőt adjunk a szándékról és a tervekről.

Csillagpont 2005

2005. October 01. -

A Csillagpont országos református ifjúsági találkozót immár második alkalommal rendezték meg, ezúttal a debreceni Dorcas kempingben. Az első 2003-as bodajki találkozó sikerei bátorították a szervezőket újabb ifjúsági találkozó rendezésére; ugyanakkor igyekeztek a hibákból is tanulni.

Mondd ki hát, szeretlek Jézus!

2005. October 01. -

„Megtört szíveknek pásztora, megfáradt lelkek orvosa Mondd ki hát, mondd ki hát, mondd ki hát! Szeretlek Jézus!!"

Augusztus első hetében a Zemplén hegység ez énektől volt hangos. Jónás Zsolt vezetésével cigány fiatalok énekeltek reggeltől késő estig. A Református Hídépítő Misszió szervezésében a Zempléni Egyházmegye bózsvai táborhelyén tanyázott mintegy negyven cigány származású fiatal, tucatnyi munkatárssal.

Gondolatok egy református családsegítő szolgálatról

2005. June 01. -

Zsinatunk úgy határozott, hogy ez az év a család éve legyen, tehát próbáljunk meg több figyelmet szentelni a családoknak. Missziói lelkületünket nem adhatjuk fel, mert nagyon sokan várnak segítségünkre. A népszámlálás adatai megmutatták, hogy még nagyon sokakat nem értünk el. Korunk embere gyakran küzd az egyéni, a társas és a családi problémákkal, amikhez nem kap, vagy nem mer segítséget kérni. Krisztusi kötelességünk keresztyén módon segíteni.

A kórházmisszió jelene

2004. December 01. -

Amíg egészségesek vagyunk, nem is igazán gondolunk arra, hogy mit jelent az ember életében a betegség. Az Isten aztán megállít egy-egy betegséggel, és ez talán az egész életünket megváltoztatja. Egy-egy krónikus betegség terhét hordozni a betegnek és családjának egyaránt nehéz.

Egyetemi ifjúság

2004. December 01. -

Ma, az egyházi munkában az egyik legfontosabbnak tartott terület az ifjúsági munka. Minden igazságával együtt is, differenciálnám ezt a kijelentést, úgy hogy az egyik oldalon tágítanám a kört, míg a másik oldalon szűkíteném.

Egyházkerületünk Rádióstúdiójának fejlődése

2004. December 01. -

 

2004 februárjában elkezdtünk saját készítésű református műsorokat sugározni az Európa Rádió Miskolc hullámhosszán. Lassan egy év távlatából mondhatom azt, hogy ez a kezdet volt, és lesz még folytatás.

„Egy lélekért se érjen vádja téged,

2004. December 01. -

Képzeljük el, hogy egy halálos járvány terjeng, mely alattomosan szedi az áldozatait. Az emberek többsége észre sem veszi, hogy az élete veszélyben van. Nem látja, ezért nem is érzékeli a bajt.

Kapcsolatok

2004. October 01. -

A Tiszánnineni Református Egyházkerület Gyermek- és Ifjúsági Konferenciája

Sárospatak, 2004. június - július

Regionális Csillagpont találkozó Miskolcon

2004. October 01. -

Ezer fiatal a Sportcsarnokban. Legidősebb fiatalunk nyolcvan éves, a legtöbben mégis a tizenöt-huszonöt közötti korosztályt képviselik. Reggel nyolctól folyamatosan érkezünk: ki busszal, ki vonattal, ki autóval. Sokan, sokfelől.

…és újra kántorképző!

2004. October 01. -

„Nem unod még?" - elképzelem, hogy ezt kérdezi osztálytársától egy diák, mikor az év eleji kérdésre („Hol voltál nyáron?") az ezt feleli: „Kántorképzőn!"

Magyar Wycliffe munkatárs Délkelet-Ázsiában

2004. June 01. -

Lukács Zsuzsanna, a Wycliffe Bibliafordítók Egyesülete egri irodájának korábbi igazgatónője (Eger 3300 Markhot F. u. 2. „Kálvin-Ház"), angol-történelem szakos tanárnő, a Wycliffe világszervezet meghívására Délkelet-Ázsiába utazott, ahol egy éven át az ottani bibliafordító közösség személyi ügyeit fogja intézni. Korábban már egy-egy tanulmányi évet töltött Hollandiában és Angliában, és a szervezet keretében szakmai utat tett az Egyesült Államokba és Indiába is.

Regionális Csillagpont

2004. June 01. -

Az országos Csillagpont Református Ifjúsági találkozó sikerén és a pozitív visszajelzéseken felbuzdulva olyan törekvések születtek, hogy legyenek területi csillagpont találkozók, ami Miskolcon 2004. szeptember 25-én kerül megrendezésre. Ahogy az országos találkozón, úgy itt is több vonalon futnak majd a rendezvények, melyek sokszínűsége reményeink szerint minél több ember számára vonzó lesz.

Évközi kántorképző a Miskolci Lévay József

2004. April 01. - A Tiszáninneni Református Egyházkerületben 1993-ban indult el a kántorképzés Sárospatakon, ahol a Református Kollégiumban leltünk otthonra.

Nyári kántorképző tanfolyam

2004. April 01. - Bemegyek egy templomba. Énekelnek. A zsoltár szövege ismerős. A dallama nem annyira: szinte semmiben sem különbözik a következő énekétől. Ritmusa nincs, minden hang egyforma hosszú, pedig több mint fél évszázada énekeskönyvünk jelöli a ritmust. Az énekek így elveszítik jellegüket, az éneklők pedig a szöveg mondanivalóját. Nincs különbség egy hálaadó, örvendező ének és a bűnbánati zsoltárok előadása között.
Bemegyek egy templomba. Zsoltár szól. Van lendülete, vannak sorai, így van mondanivalója is. Ez egy hálaadó zsoltár. Felismerem, jól esik énekelni.

Sárospatakon ülésezett a Magyar Református Egyház Tanácskozó Zsinatának három bizottsága

2004. April 01. - 2004. február 11-12-én a Kollégium épületében ülésezett a MRETZS-nak missziói, szórvány és presbiteri bizottsága.

A cigányság helyzete a Komjáti körzetben

2003. July 01. -

A feleségemre és rám bízott gyülekezeti körzet (Komjáti, Bódvaszilas, Bódvalenke, Becskeháza, Hídvégardó, Tornaszentjakab, ill. szórványként: Debréte, Tornanádaska, Szász-fa) településeinek többségében jelentős számú cigányság él. Körzetünk nagysága miatt nincs erőnk a javarészt katolikus cigányság közötti misszióra. Mindazonáltal igyekszem röviden képet adni az itt élő romák életkörülményeiről és gyülekezeti kapcsolatairól.
   

Felelősségünk a cigányságért

2003. July 01. - ...címmel szakmai konferenciának adott helyet a Sárospataki Re-formátus Teológiai Akadémia 2oo3. június 4-én.

Kikonfirmálunk?

2003. July 01. - Két kép van előttünk. Az egyiken sok szépruhás fiatal, a másikon néhányan. Nem mintha az a néhány fiatal nem lenne szép, mert legalább ennyi…Mégis, sokan voltak. Ezek a képek Bodroghalomban készültek. Az egyik 1974-ben, a másik 1994-ben.

Tegyetek tanítvánnyá minden népeket... ...még a romákat is?

2003. July 01. -

Közel 10 éve dolgozom a Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálatnál. Tapasztalataim szerint ha valakin segíteni szeretnénk, pontosan fel kell mérnünk, hogy kik azok, akiknek segítséget kívá-nunk nyújtani, mi az, amit kapni szeretnének, amit adni tudunk és hogy ezek a tényezők hogyan kö-zelíthetők egymáshoz.

 

Archívum

Kapcsolat

Sárospataki
Református Lapok
3525 Miskolc, Kossuth u. 17.
Tel: +36 46 346-906
srlszerk@gmail.com

rss

Napi lelki táplálék

…ugyanabból a szájból jön ki az áldás és az átok. Testvéreim, nem kellene ennek így lennie. Jak 3,10

2Sám 18,19–32

„Épségben van-e az a fiú, Absolon?” (29.32). Dávid a legfontosabb kérdést teszi fel, mert egy személyben király és apa. A hadsereg parancsnokának, Jóábnak Absolon egy lázadó. 

tovább

(8) „…menjen be a királyhoz, kérjen tőle kegyelmet…” (Eszter 4)

Nagy félelem támadt Hámán rendeletének kiadása után, miszerint gyilkoljanak le a Perzsa birodalomban mindenkit, aki Isten népéhez tartozik (3,13). A félelemből keserves, nyilvános segélykiáltás fakadt fel, a király palotája előtt, imádkozva, böjtölve, annak minden látható külsőségeivel együtt (1–3).

tovább

PÉLDABESZÉDEK 3,13-26 -Életbölcsesség

Szomszédasszonyommal gyakran beszélgetek mindenféléről. Sajátos világnézete mélyen megdöbbent : szerinte Isten egy magasabb hatalom, Aki mellettem áll, de csak akkor, ha szükségem van Rá. 

tovább

2017. október 25. szerda

A közöttetek levő presbitereket tehát kérem én, a presbitertárs és Krisztus szenvedésének tanúja, valamint eljövendő dicsőségének is részese: legeltessétek az Isten közöttetek levő nyáját; ne kényszerből, hanem önként, ne nyerészkedésből, hanem készségesen; ne is úgy, mint akik uralkodnak a rájuk bízottakon, hanem mint akik példaképei a nyájnak. És amikor megjelenik a főpásztor, elnyeritek a dicsőség hervadhatatlan koszorúját. (1Péter 5:1-4)

tovább

Weöres Sándor: Ballada a három falevélről

Lehullott három falevél
észrevétlen az őszi ágról.
És jött a szél, a messzi szél,
egy messzi, másik, új világból -
Elröpült három falevél. 
- - - - - - - - - - - - - - -

tovább