Napi lelki táplálék

Ef 5,1-14

Napi Ige – Uzsoki Aranka

A Református Bibliaolvasó Kalauz magyarázatos napi tápláléka.

„Legyetek tehát Isten követői, mint szeretett gyermekek, és éljetek szeretetben, ahogyan Krisztus is szeretett minket, és önmagát adta értünk áldozati ajándékul, Istennek kedves illatként.” (1-2)


Követünk másokat közösségi felületeken, akik meghatározzák világlátásunkat, értékrendünket. Jól esik, ha minket is egyre többen „bekövetnek” egy-egy csatornán, oldalon. A követés ma már más értelmet nyert, átszövi mindennapjainkat, virtuális életünket. Pál apostol szavait nemcsak ezért olvassuk szinte minden rácsodálkozás nélkül. Tudjuk, a tanítványság a Krisztus követés útja, Mesterünk lábnyomai után kell haladnunk.

Pál apostol az eredeti szövegben azonban egy meglepő, szokatlan szófordulatot használ: Utánozzátok Istent, másoljátok le Őt! Azt tedd, amit Ő tesz, úgy tedd, ahogy Ő teszi. Így látva a szöveget, ez már szinte lehetetlen feladat.

Döbbenetes néha megtapasztalni, hogy gyermekeink sokszor teljesen úgy beszélnek, oldanak meg (vagy éppen nem oldanak meg) egy konfliktust, ahogy azt tőlünk látták, szinte észrevétlenül tanulnak a jelenlétünkben, közelségünkben. Ragadnak rájuk a viselkedési minták, mert a lehető legközelebbről látnak minket.

A gyermekek módján tudunk mi magunk is Isten „utánzóivá” lenni… Mint szeretett gyermek: akinek jó Édesapja közelében lenni; aki nem fél a titkairól beszélni Vele és Neki, mert a szeretet közegében él. De ehhez arra van szükség, hogy beszélgess Vele többet, hallgasd meg, mit mond neked! Figyelj rá többet! Hagyd, hogy átjárjon a jelenléte! Maradj meg a szeretetének erőterében!

Utánozzuk azt, ahogy mennyei Édesapánk szeret. Önfeláldozóan, önmagán túlmutatva, a másik hasznát nézve: az Egyszülöttet nem kímélte, hogy a gyermeke lehess! Ez a szeretet áldozatos és botrányos. Látszólag „nem éri meg” így szeretni, mert kevés belőle a kézzel fogható haszon, sőt aki így szeret, kihasználhatóvá, sebezhetővé és nevetségessé válhat. Jézus önmagát adta, nem „mérlegelt”… Nem érhetjük be kevesebbel! Krisztus szeretetének erőterében képessé kell válunk adni – magunkból: időt, energiát áldozni, hisz csak ennek van igazi értéke.

Évekkel ezelőtt találkoztam egy házaspárral, akikről tudtam, küzdelmes éveken keresztül vártak a gyermekáldásra. Egy kisfiú kezét fogták boldogan, amikor újra láttuk egymást. A gyermek minden mozdulatában, hanglejtésében édesapját ismertem fel: mintha kicsiben őt láttam volna. Megdöbbenve hallottam, hogy gyermekük nem „vér szerinti”, hanem örökbe fogadták néhány éve. A kisfiú „csak” szerette és csodálta az apukáját, és így vette fel az ő gesztusait és viselkedését szinte észrevétlenül.

Maradjunk meg Édesatyánk szeretetében, hogy az Ő jó illata járhassa át környezetünket rajtunk keresztül!


Imádság: Mennyei Édesatyánk! Köszönjük, hogy mindig úgy jöhetünk Hozzád, mint szerető édesapához! Megvalljuk, nagyon nehéz követni téged, hétköznapi helyzetekben a krisztusi mintát mások elé élni. Engedd meg, hogy ma is megmaradhassunk közelségedben, hogy szereteted átjárhassa lényünket, így árasszuk jó illatodat mások felé. Ámen

Korábbi napok napi lelki táplálékai