A Wass Albert Emlékév Honlapja

Balázs Ildikó előadása Wass Albertről

2008-03-12 23:22:34 / Adminisztrátor

2008. március 11-én, kedden 17 órától a Sárospataki Művelődés Háza Pódiumtermében Balázs Ildikó főiskolai tanár, Wass Albert-kutató vetítéses előadását hallgathatták meg az érdeklődők.

A Wass Albert kör elnöke Gáll József bevezetőjében köszöntötte a város számára nem ismeretlen Balázs Ildikó tanárnőt, akiről megtudtuk, hogy „félig-meddig” sárospataki. A bevezetőben elhangzott még hogy a mai előadás a Wass Albert emlékév szerves része, melynek témái: A Mezőség - a nagy magyar írók földjének - bemutatása, és a Papok világa Wass Albert műveiben.

Balázs Ildikó előadásából érdekes és személyes mozzanatokat, tényeket hallhattak Wass Albert és családja életéből a téma iránt érdeklődők, mivel az előadó édesapja a Wass családnál szolgált, mint gazdatiszt. A képekkel illusztrált előadásban felolvasásokat hallhattunk a tanárnő édesapja és „a gróf” levelezéséből is, melyek érdekes részleteket árultak el az író-költő személyiségéről is.

Ezután az előadó rövid részleteket olvasott fel Wass Albert írásaiból. Ez alapján és többek között az író saját készítésű képei alapján betekintést nyerhettünk arról, hogy milyen lehetett a költő életének környezete a Mezőségben.

Wass Albert minden művében szerepel pap, tiszteletes. A sokféle ábrázolásról hallhattunk rövid összefoglalást, melyből az is kiderült, hogy az író-költő teológiai műveltséggel is rendelkezett.

Az előadásról készült amatőr hangfelvétel letölthető ide kattintva!

Képek megtekinthetők ide kattintva!