Tornakápolnai Református Egyházközség Honlapja

A Tornakápolnai Műemlék Református Templom Rekonstrukciója

2018-09-17 22:22:52 / Mező Arnold

Megújult a Tornakápolnai Református Templom

"A Tornakápolnai Műemlék Református Templom rekonstrukciója"

 

 

A Vidékfejlesztési Program keretén belül a Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága, mint Támogató által 2016.02.09.-én kiadott felhívása alapján a Tornakápolnai Református Egyházközség, mint Kedvezményezett 2016.05.17-én támogatási kérelmet nyújtott be.

 

"A Tornakápolnai Műemlék Református Templom rekonstrukciója" című, 1776799475 azonosító számú támogatási kérelmet Támogató elbírálta, és támogatásra alkalmasnak minősítette.

 

A Támogató Okirat kiállítására 2017. július 13-án került sor, ezt követően került sor a projekt megvalósítására.

 

Megvalósítási hely:

 

3761 Tornakápolna, Dózsa György út 24.

a Megvalósított tevékenységek:

 

Tervezői művezetés tevékenység

A tervezői művezetési feladatokat Nagy József András látta a 2017.12.20-án kötött szerződés keretében.

 

Tájékoztatás és nyilvánosság biztosítása

A tájékoztatással és nyilvánosság biztosításával kapcsolatos feladatokat az OPO Bt. látta el megbízási szerződés alapján, mely keretében a vállalt tájékoztatással és nyilvánossággal kapcsolatos feladatok ellátása valósult meg.

Projektmenedzsment tevékenység

A projektmenedzsment feladatokat az OPO Bt. látja el megbízási szerződés alapján, mely keretében a az alábbi feladatok ellátása valósult meg:

·         a támogatást nyújtó szervezetek képviselőivel, a kivitelezők és szállítók képviselőivel, valamint a Megbízó műszaki ellenőrével történő kapcsolattartás,

·         a kifizetési kérelem dokumentációjának elkészítésében való szakértői közreműködés biztosítása,

·         szakmai információk szolgáltatása a kifizetési kérelem kidolgozásához (kivéve a speciális szakmai információkat),

·         a Projekt sikeres megvalósításához szükséges adminisztrációs feladatok végrehajtása.

 

Műszaki ellenőri feladatok biztosítása

A műszaki ellenőri feladatokat a 2017.12.20-án kötött megbízási szerződés keretében Nagy József András látta el, aki a kivitelezési tevékenység teljes folyamatában ellenőrizte a vonatkozó jogszabályok, hatósági előírások, szabványok, szerződések és a kivitelezési dokumentáció betartását.

Építési munkálatok megvalósítása

Az építési munkálatokra vonatkozó beszerzési eljárás eredményeként a Tornakápolnai Református Egyházközség az eljárásban legalacsonyabb összegű ellenszolgáltatást biztosító ajánlattevővel a Bódva-Ép Kft-vel kötött vállalkozási szerződést 2017. 12.20-án.

Az épület falai és a tető a Tiszáninneni Református Egyházmegye legértékesebb népi református templombelsőjét hivatottak megvédeni. Madarász István festőasztalos mester mestermunkát végzett, és megalkotta az ország egyik legharmonikusabb templombelsőjét.

Ezt követően került sor a munkaterület átadására, majd a támogatási kérelemben és a tervdokumentációban szereplő munkálatok A földmunkák elvégzése után le kellett verni a vakolatot a lábazatról, és felette 2 m magasságig. Mivel a vakolat réteg nem eredeti, így nem tartozik a védett értékek közé.

A tetőszéket meg kellett erősíteni a szerkezeti műszaki leírásban meghatározott módon. Az erősítő szelemenek és oszlopok, valamint a karpántok keményfából (tölgyfából) készültek. A tetőszék megerősítése után a rombuszpalát el kellett távolítani, és a pala alatti lécezést le kellett szedni. A teljes tetőfelületet be kellett deszkázni. A deszkaborításon egy réteg bitumenes réteg helyezendő el. A tetőfelület állókorcos vörösrézlemez-fedéssel láttuk el.

 

 

A meglévő és az újonnan beépítendő faanyagok faanyagvédelemmel láttuk el. Kombinált, égéskésleltető hatású, biológiai kártevőkkel szembeni védelmet is biztosító vegyszert kellett használni. A deszkákat beépítés előtt kellett vegyszeres védelemmel ellátni. A meglévő és a most beépített faanyagnál a vegyszert ecseteléssel szabad felhordani, a festett deszkák alsó felületére nem kerülhet a vegyszerből. A munkálatok a vonatkozó jogszabályok betartásával, műszaki ellenőr felügyelete mellett történtek.

 

A vállalkozó készre jelentését követően a műszaki átadás-átvétel 2018. június 15-én megtörtént.


 

·         Kedvezményezett neve: Tornakápolnai Református Egyházközség

·         a projekt címe: A Tornakápolnai Műemlék Református Templom rekonstrukciója"

·         a szerződött támogatás összege:                    27 734 185 Ft

·         a támogatás mértéke (%-ban):                       95%

·         a projekt tartalmának rövid bemutatása:       A Tornakápolnai Református templom külső felújítása,

·         a projekt tervezett befejezési dátuma:           2018.09.30

·         projekt azonosító száma:                               1776799475


Galéria

DSCN7714.JPG pic_tornakapolna.jpg DSCN7730.JPG DSCN0148.JPG