Telkibányai Református Egyházközség Honlapja

VIII. Teremtés ünnep

2017-10-04 06:49:57 / Szalay Ibolya

Őshonos fák közé hívogattak Telkibányán

2010-ben kezdett hozzá a református közösség ahhoz a szemléletváltáshoz, amit összefoglaló néven az egyházak teremtésvédelemnek neveznek. Ennek kiemelt alkalma minden esztendőben szeptember vége, október eleje. Ezt az időszakot nevezik teremtés hetének vagy a teremtés ünnepének. Más közösségekben hálaadás napjaként tartják számon, amikor megköszönik a Mindenhatónak az ősszel betakarított termést.

Telkibányán tavasszal indult el a munka, ami előkészítette az ünnepet. Az elképzelés az volt, hogy a kert valóságos és szimbolikus tere legyen a teremtés ünnepének a szíve. Ennek érdekében a 2013-ban telepített táji adottságokhoz alkalmazkodó gyümölcsöst szerették volna még inkább bemutatókertté formálni. Hiszen a tápiószelei Növényi Diverzitás Központtal kötött együttműködés értelmében nem csak megőrzik ezeket a fajtákat, hanem népszerűsítik is.


Első lépésben elvégezték a kert teljes kitisztítását, hogy a fák fejlődését semmi ne akadályozza. A kis fák szilvafa törzséből hasított bilétákat kaptak. Ezeken a fajta pontos megnevezése és a gyümölcs színes rajza található. Valamint egy öt állomásos lelki ösvény is elkészült, ami a teremtett világról való gondolkodásnak szeretne irányt szabni. A színes, természeti fotókkal illusztrált kültéri táblák a kertbe idézik a Szentírás, az Időszerű Hitvallás, Gyökössy Endre, Marthinus Daneel és Luther Márton gondolatait.

A természet a zenében

A Vártemplom délután megtelt fénnyel, lélekkel és zenével. Szalay László lelkipásztor áhítata arról a Keresztelő Jánosról szólt, aki a mértékletesség útjára, az elégséges felismerésére tanította a Jordánhoz érkezőket. Az őszi napfény hosszúra nyúlt ujjaival körbeölelte a gönci Károli Gáspár Általános Iskola énekkarát. Jobbágyné Tóth Gyöngyi tanárnő vezetésével, gitár, furulya és zongora kísérettel adtak elő megzenésített verseket. Az énekekből sugárzó gyermeki egyszerűség és öröm átragadt a jelenlévőkre. Őket Seres Zsuzsanna művésznő követte, aki a természet világát köz- és kevésbé ismert népdalokkal idézte meg. Nem csak mélyhegedű játéka aratott osztatlan sikert a hallgatóság között, hanem különleges tónusú éneklése. Az előadóművész mellett a tanári habitus is előbújt Seres Zsuzsannából, amikor újra és újra megénekeltette a közönséget.

A természet Isten által alkotott valósága

A Vártemplomból közösen sétált le a gyülekezet a parókiához. Bevetette magát mindenki a kertbe és felfedezte a fákat, a jelzéseket, a meditációs táblákat. A kert hirtelen hangos lett a gyermeki kacajtól, a felnőttek elmélyült beszélgetésétől. Kiderült, hogy milyen befogadó tud lenni ez a tér. Mi mindenre alkalmas és ösztönző lehet ez a parcella. A kert egyelőre ígéret, amiben a természetnek, és az imádkozó embernek még sok dolga lesz. A 4 éves, szülinapos gyümölcsöst meglátogatók nem maradtak vendéglátás nélkül. Az üstben lassacskán megfőtt a babgulyás és terített asztaloknál folytatódott a kerti parti.

A természet az emberi szívben és értelemben.

A óriás fenyőfák alatt a beszélgetés speciális irányt vett. A meghívott vendégek, Hulják Péter erdőmérnök és Szűcs Gergely népművész, gyümölcsész az őshonos gyümölcsfák értékéről, pozitívumairól beszéltek. Legjelentősebbnek mind a ketten a sokféleséget tekintették. Szűcs Gergely elmondta, hogy az ízleléstől hogyan jutott el a kíváncsiságon át, az ősi fajtákkal való foglalkozásig. Számára az élet egy nagy egészet alkot, amiben sok száz dolog között ott van az ősök tudásának tisztelete és továbbvitele. Szó esett a szelektálás szempontjairól. Elhangzott a bibliai ige is ezzel kapcsolatosan: „jó volna enni arról a fáról, mert kedves a szemnek" (I Móz 3:6) A marketingeben ma is ez az egyik irányadó tényező. A beszélgetés során a felszínre jöttek érdekes találkozások egyedi esetekkel és fajtákkal. Izgalmas adalékkal gazdagodtak a jelenlévők, amikor felolvasásra került az 1703-ból származó A tudós kertmesterek zárszava. A szerző elárulja az egyik nélkülözhetetlen összetevőt a növények fejlődésében: lehetetlen jó növényt vagy megfelelő fát nevelnünk anélkül, hogy ne szeretnénk őket... a mesterük szeretetén és vonzódásán múlik, hogy szépek és erősek legyenek.

A bemutatókert fejlesztése tovább folytatódik. Nem csak vizuális eszközökkel és térelemekkel, hanem megmentésre érdemes genetikai állománnyal. Télen lista készül a helyben továbbörökítésre érdemes öreg gyümölcsfákról, s a következő esztendőben ezt a nemes feladatot is abszolválják az ősi fajták barátai.

 

Szalay László Pál


Galéria

IMGP3238a.jpg IMGP3240a.jpg IMGP3243a.jpg IMGP3250a.jpg IMGP3256a.jpg IMGP3254a.jpg IMGP3263a.jpg IMGP3277a.jpg IMGP3278a.jpg IMGP3281a.jpg IMGP3288a.jpg IMGP3290a.jpg IMGP3298a.jpg IMGP3300a.jpg IMGP3305a.jpg IMGP3307a.jpg IMGP3308a.jpg IMGP3310a.jpg IMGP3312a.jpg IMGP3315a.jpg IMGP3317a.jpg IMGP3319a.jpg IMGP3321a.jpg IMGP3323a.jpg IMGP3329a.jpg IMGP3330a.jpg IMGP3333a.jpg IMGP3335a.jpg IMGP3334a.jpg IMGP9623.JPG IMGP9624.JPG 20170924_170844.jpg 20170924_164942.jpg 20170924_164729.jpg