Telkibányai Református Egyházközség Honlapja

Messy Church - Nagypénteki családi it.

2017-04-18 06:29:39 / Szalay Ibolya

János 15,13

„Nincs senkiben nagyobb szeretet annál, mint ha valaki életét adja barátaiért."

 

Mi az, amire fogadalmat tesznek a népmesék főhősei, amikor valamilyen nagy feladat előtt állnak? Mi a legdrágább számunkra? Mi az amiből csak egy van és pótolhatatlan?  - Élet

Még ízlelgetjük ezt a mondatot, ami a meghívón, a plakáton és oly sok helyen szerepelt. És talán nem is nagyon értjük. De ami fontos, a mai nap lényege, hogy volt valaki, aki annyira szeretett téged, hogy az életét adta érted. A legdrágább kincsét azt, amiből csak egy van.


Miért adta az életét?

A világ teremtése után egy kis idővel történt valami. Mindaz, ami tökéletes volt, szép és jó elromlott. Az ember, Ádám és Éva engedetlen lett és bűnös. Sok féle dolgot megpróbáltak és próbálnak ma is, hogy az emberek megszabaduljanak ettől. Emlékszem az egyik táborban mindenki kapott egy fekete szalagot, amit egész nap viselni kellett, ez jelképezte a bűneinket. Hát nem volt jó érzés. Nem csak a régiek problémája volt, hogy a bűnöktől meg akartak szabadulni, hanem a miénk is. Személy szerint mindannyiunké.

Mi a bűn? A bűn az, ami elválaszt Istentől, A bűn az, ami fogva tartja a gondolatainkat, a cselekedeteinket, a szívünket. A bűn az, ami meglátszik, minden egyes hazugságunkban, gonosz tettünkben. A bűn az ami, mint a fekete szalag a kezemen anno látszik az életemen és nem jó érzés. A bűn, olyan, mint egy rossz ügyvéd. Oda áll melléd, azt mondja veled vagyok nyugodtan csináld a rosszat, majd én kimentelek, de a végén egyedül hagy. Ez a bűn, céltévesztés, Isten eltévesztése, az ami elválaszt Istentől.

Úgy gondolom, hogy ettől pedig mindannyian meg akarunk szabadulni. És van rá mód.

Isten nem akarja azt, hogy elvesszünk és ezért Jézus Krisztusban emberré lett. Itt élt a földön, abban a világban, ahol mi. Ugyan, olyan ember volt mint mi, kivéve egy dologban: nem vétkezett.

Isten emberré lett, hogy nagypénteken, 2000 évvel ezelőtt ezen a napon. Önként meghaljon érted és értem. Amikor elítélték, akkor helyetted és helyettem vállalta minden bűnért, minden gonoszságért a büntetést. Helyetted és helyettem, minket kellett volna elítélni, megkorbácsolni és nekünk kellett volna a kereszten meghalni. De ezt Jézus megtette helyettünk és értünk.

Értünk engedte, hogy meghaljon, értünk elvesztette a legdrágább kincsét, azt amiből csak egy van: az életét. Hagyta magát legyőzni, mondjuk a hitvallásban, hogy alászállt a poklokra, ott volt, ahol a bűn igazi birodalma van. Mindezt értünk, hogy megmentsen minket ettől.

Képzeljük most egy pillanatra a tanítványok helyzetébe magunkat. Ott voltak vele 3 évig, látták a csodákat, gyógyításokat. Hallották a tanításokat. Péter még azt is megtapasztalta, milyen a tengeren járni. És egy pillanat alatt látták, hogy a mestert elfogják, elítélik és megfeszítik. Egyszerre össze omlott bennük egy világ. Minden reményük eltűnt, ami addig volt.

Szokták mondani, hogy nincs húsvét nagypéntek nélkül, és nincs nagypéntek húsvét nélkül.

Harmad nap reggelre Isten közbe avatkozott. Legyőzte a bűnt, a gonoszságot, megharcolta azt a csatát, amit nekünk kellett volna és mi vesztesen jöhettünk volna csak ki belőle. Megharcolta és győzött, hiszen húsvét vasárnap Jézus Krisztus feltámadt. Ezzel pedig megszerezte a bocsánatot, a szabadulás útját a bűntől.

Érted és értem, helyetted és helyettem, miattad és miattam tette mindezt.

Ha még nem értetted meg ezt a csodát, és azt, hogy mit jelent az a szakasz, ami már oly sokszor elhangzott ma, hogy nincs annál nagyobb szeretett, mint ha valaki életét adja a barátaiért. Akkor most itt az alkalom, hogy megértsd és elfogadd.

Egy dolgunk van, csak oda állni Isten elé, és megvallani a bűneinket, elmondani mindazt a rosszat, amit tettünk akár ellene, akár barátaink, családunk, szomszédaink ellen. És megköszönni neki, hogy miattunk megtette ezt.

Nem vár hatalmas szavakat, nem vár versformában megfogalmazott szuperhívő imádságra, csak őszinte szavakra.

Amikor középiskolás voltam, rengetegszer hallottam, hogy menj oda Jézushoz és tegyél le mindent a kereszthez. Ezt sokáig nem értettem. Ugyan hogy? Aztán Isten világossá tette előttem, hogy ez egy egészen egyszerű dolog. Amikor otthon vagy este egyedül szobádba, akkor mond el neki mindazt, ami nyomja szívedet. Lehet nem látod, de ott lesz veled, ugyanúgy, ahogyan most is itt van velünk és hallja még azokat az imádságokat is, amiket csak belül a szívünkben fogalmazunk meg. A saját szavaiddal mond el, úgy mint amikor beszélgetsz valakivel, mert tulajdonképpen ez történik.

Ahhoz, hogy egy kis segítséget adjunk, készítettünk egy keresztet. Kispapírokra felírhatjuk imádságainkat, terheinket. egy-egy szót és most tettben is letehetjük a kereszt alá. Nem kötelező, hanem lehetőség. Hátha így könnyebb.

Vasárnap úrvacsorázni fogunk elég sokan. Pál apostol int bennünket, hogy ne vegyünk méltatlanul a jegyeket. Még van két napunk. Még van két napunk, hogy hadd használjam ezt a képet le tegyük Krisztus keresztjéhez a bűneinket és úgy tudjunk az úrasztala elé állni, hogy már a szívünk felszabadult és boldog azért, mert valaki megszabadított minket a bűn terhe alól. Az egyik lelkész így fogalmazott: „Nem az úrasztalánál kell böjtölni, nem akkor kell elkezdeni megbánni a bűneinket, hanem előtte. Akkor már boldognak kell lennünk, mert Jézus megszabadított bennünket, az ő élete árán.

Czikó Györgyi


Galéria

IMGP0250a.jpg IMGP0252a.jpg IMGP0255a.jpg IMGP0257a.jpg IMGP0259a.jpg IMGP0262a.jpg IMGP0270a.jpg IMGP0272a.jpg IMGP0276a.jpg IMGP0277a.jpg IMGP0283a.jpg IMGP0289a.jpg IMGP0292.JPG IMGP0297a.jpg IMGP0308a.jpg IMGP0314a.jpg IMGP0316a.jpg IMGP0324a.jpg IMGP0326a.jpg 17757865_1348660691867600_1982610810_n.jpg