Miskolc-Szirmai Református Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Óvoda

ÓVODAI BEIRATKOZÁS_2019/2020. tanév

2019-03-28 15:54:08 / Hegyesi Károly

HIRDETMÉNY


ÓVODAI BEIRATKOZÁS

 

MISKOLC-SZIRMAI REFORMÁTUS ÁLTALÁNOS ISKOLA, AMI ÉS ÓVODA

 

3521 MISKOLC, ÓVODA ÚT 7.

 

2019. ÁPRILIS 25.  8-17 ÓRÁIG

2019. ÁPRILIS 26.  8-17 ÓRÁIG

Erre az alkalomra kérjük, hozzák magukkal:

Leendő óvodás gyermeküket, és a következő dokumentumokat:

- Gyermek születési anyakönyvi kivonata, TAJ kártya, lakcímkártya

- A szülő személyigazolványa, lakcímkártya

- Szakértői vélemények, amennyiben a gyermek különleges pedagógiai bánásmódot igényel

Kérjük, hogy jelentkezési szándékát elektronikus úton jelezze a honlapunkról letölthető regisztrációs lapon. (http://www.tirek.hu/lap/szirmarefi)

Érdeklődni: 46/405-107 / refovoda.szirma@gmail.com


 

 

A 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 20. § (2) bekezdése értelmében a szülő - a bölcsődei ellátásban részesülő gyermek, továbbá a (2a) bekezdésben foglaltak kivételével - az óvodai nevelésben történő részvételre jogszabály alapján kötelezett gyermekét köteles beíratni a fenntartó által közzétett - a 20. § (1) bekezdés b) pontja szerint kezdeményezett - hirdetményben meghatározott időpontban a 2019/2020-as nevelési évre.

A 2011. évi CXC. törvény (a továbbiakban: Nkt.) 49. § (1) bekezdése értelmében az óvodába a gyermek - e törvényben foglalt kivétellel - harmadik életévének betöltése után vehető fel. Az óvoda felveheti azt a gyermeket is, aki a harmadik életévét a felvételétől számított fél éven belül betölti, feltéve, hogy minden, a településen lakóhellyel, ennek hiányában tartózkodási hellyel rendelkező hároméves és annál idősebb gyermek óvodai felvételi kérelme teljesíthető.

(Nkt. 8. § (1) bek). A gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a harmadik életévét betölti, a nevelési év kezdő napjától legalább napi négy órában óvodai foglalkozáson vesz részt.

A fenntartó Tiszáninneni Református Egyházkerület (3525 Miskolc, Kossuth u. 17.) a szülő kérelmére és az óvodavezető, valamint a védőnő egyetértésével, a gyermek jogos érdekét szem előtt tartva, annak az évnek az augusztus 31. napjáig, amelyben a gyermek az ötödik életévét betölti felmentést adhat a kötelező óvodai nevelésben való részvétel alól, ha a gyermek családi körülményei, képességeinek kibontakoztatása, sajátos helyzete indokolja (Nkt 8. § (2) bek).

A szülő gyermeke adottságainak, képességeinek, érdeklődésének megfelelően, saját vallási, világnézeti meggyőződésére, nemzetiségi hovatartozására tekintettel szabadon választhat óvodát (Nkt. 72. § (2) bek).

A nevelési-oktatási intézmény vallási, világnézeti tekintetben elkötelezett intézményként működik, és ennek megfelelően a gyermekek felvételének előfeltételeként kikötheti valamely vallás, világnézet elfogadását, és ezt felvételi eljárás keretében vizsgálhatja (Nkt. 31. § (2) bekezdés a) pontja).

Az óvodai felvétel, átvétel jelentkezés alapján történik (Nkt. 49. § (1) bekezdés). A szülő, a törvényes képviselő a gyermek óvodai felvételét, átvételét bármikor kérheti, a gyermekek felvétele az óvodai nevelési évben - ha azt a férőhelyek száma lehetővé teszi - folyamatos.

A napi négy órában óvodai nevelésre kötelezett gyermek szülője, ha gyermeke az óvodakötelezettségét külföldön teljesíti, köteles arról a beiratkozás idejének utolsó határnapját követő tizenöt napon belül írásban értesíteni a gyermek lakóhelye, annak hiányában tartózkodási helye szerint illetékes jegyzőt.

A 2019/2020. nevelési év az óvodában a 2019. szeptember 1-jétől a 2020. augusztus 31-éig tartó időszak.

· A különélő szülők a gyermek sorsát érintő lényeges kérdésekben közösen gyakorolják jogaikat akkor is, ha a szülői felügyeletet a szülők megállapodása vagy a bíróság döntése alapján az egyik szülő gyakorolja, kivéve, ha a gyermekétől különélő szülő felügyeleti jogát a bíróság e tekintetben korlátozta vagy megvonta.

· A jegyző figyelemmel kíséri az Nkt. 72. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott kötelezettség teljesítését, továbbá bejelentésre vagy hivatalból elrendeli az óvodai nevelés keretében folyó foglalkozáson való részvételt, ha a szülő nem tesz eleget kötelességének (Rendelet 20. § (1b) pont).

· A 2012. évi II. törvény 247. § (1) bekezdés a) pontja úgy rendelkezik, miszerint az a szülő vagy törvényes képviselő, aki a szülői felügyelete vagy gyámsága alatt álló gyermeket kellő időben az óvodába nem íratja be, szabálysértést követ el.

· Az Nkt. 47. § (1) bekezdése értelmében a sajátos nevelési igényű gyermek esetében a különleges bánásmódnak megfelelő ellátást a szakértői bizottság szakértői véleményében foglaltak szerint kell biztosítani.

· A szülő választja ki a sajátos nevelési igényű tanuló számára megfelelő ellátást nyújtó nevelési-oktatási intézményt az illetékes szakértői bizottság szakértői véleménye alapján, a szülő és a gyermek igényeinek és lehetőségeinek figyelembevételével (Nkt. 47. § (2) bekezdés).

· A Miskolc-Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda az alaptevékenységéhez kapcsolódóan integrált csoportban ellátja a többi gyermekkel együtt nevelhető azon sajátos nevelési igényű gyermekeket, akik a szakértői bizottság véleménye alapján:

- beszédfogyatékosok

- egyéb pszichés fejlődési zavarral (súlyos tanulási, figyelem- vagy magatartásszabályozási zavarral) küzdenek.

· A köznevelési intézmény fenntartója egyoldalú nyilatkozat alapján működési támogatásra jogosult, ezért az óvoda részt vesz a kötelező felvételt biztosító óvoda feladatainak ellátásában. Ennek során felvételi körzetnek kell tekinteni azt a települést, amelyben az óvoda székhelye, telephelye található (Nkt. 33. § (1) bekezdés). Az a gyermeklétszám, amelynek felvételét az óvoda nem tagadhatja meg, nem lehet kevesebb, mint a köznevelési intézmény alapító okiratában az óvoda tekintetében - az adott feladat ellátási helyre - meghatározott felvehető maximális gyermeklétszám huszonöt százaléka.

· Ha a településen csak egy óvoda működik, akkor köteles felvenni a településen lakóhellyel, ennek hiányában tartózkodási hellyel rendelkező óvodai nevelésben részt venni köteles gyermekeket (Nkt. 33. § (2) bekezdés).

· A felvételről az óvoda vezetője dönt.

· Az óvodai felvétel tárgyában meghozott döntés közlésének határnapja: 2019. május 18.

· Az óvodai felvételről hozott döntést írásba kell foglalni (Rendelet 83. § (3) bekezdés). A nevelési-oktatási intézmény a döntését határozatba foglalja, ha a jelentkezést, a kérelmet részben vagy egészben elutasítja (Rendelet 83. § (4) bekezdés).

· Az Nkt. 37. § (2) bekezdése értelmében a köznevelési intézmény döntése, intézkedése vagy intézkedésének elmulasztása (együtt: döntés) ellen a szülő, törvényes képviselő - a közléstől, ennek hiányában a tudomására jutásától számított tizenöt napon belül - a gyermek érdekében eljárást indíthat. A fenti kérelmet az intézménynél kell előterjeszteni. Ha a kérelem alapján az óvodavezető a megtámadott döntést nem vonja vissza, illetve az eljárást megindító kérelemnek megfelelően azt nem módosítja, javítja vagy egészíti ki, a beadványt az intézmény az ügy összes iratával, az eljárást megindító kérelem előterjesztésére nyitva álló határidő leteltét követően felterjeszti az ügyben való eljárásra és másodfokú döntés meghozatalára jogosult fenntartónak.

Miskolc, 2019. március 25.