Miskolc-Szirmai Református Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Óvoda

ÁLLATOK VILÁGNAPJA A SZIRMAI REFORMÁTUS ÓVODÁBAN

2017-11-01 20:32:32 / Hegyesi Károly

 

Október 4. az Állatok Világnapja, és mint jeles nap az óvodánk Munkatervében is szerepel különböző programok megvalósításával.


 

Az egyik ilyen a Miskolci Állatkert és Kultúrpark közreműködésével valósult meg október 6.-án, amikor két zoo ”pedagógus” interaktív előadása tapasztalat és ismeretszerzést nyújtott a gyermekeknek e témában. Ahhoz, hogy mindenki jól láthasson és hallhasson 3 kisebb csoportban vettek részt a gyermekek, korcsoportonként. Az előadók így arra is odafigyeltek, hogy az életkoroknak megfelelő előadással kísérjék a bemutatót, hogy a meglévő ismereteik mellé újak is kerülhessenek. Az élményszerzés nem maradt el, hiszen nem csak hallhatták, hanem tapintás útján érezhették is az elhullott állatok koponyacsontjait, szőrét. De láthatták és érezhették testközelből néhány élő hüllő, emlős és rovar testét is. Az előadók törekedtek arra, hogy az adott állatokról érdekes információkat osszanak meg vidám, kicsit humoros stílusban, ezzel is oldva a néhány gyermekben kialakult esetleges „félelmet” az állatok láttán. A gyermekek arcát és hangulatát nézve, eredményes volt ez a program, annál is inkább mert olyan gyermekek is „kirándulást” tehettek az állatok élővilágában, akiknek nincs lehetőségünk egyébként ilyen helyre eljutni.

A másik ehhez kapcsolódó programunk október 9.-én valósult meg, amikor külön busszal utaztunk el a Csanyiki Erdészeti Erdei Iskolába. A csodálatos környezet és a friss levegő már önmagában is pozitív hatással bírt testre és lélekre egyaránt. Az ott dolgozók kedvesen fogadtak minket meleg teával és ismertették a programot, amely szintén figyelembe vette az óvodás korosztály jellemzőit figyelem, türelem tekintetében. Két csoportban tevékenykedtek a gyermekek, két programon keresztül. Az egyik helyszínen kreatívan barkácsolhattak, önálló olló, ceruza és ragasztó használattal egy „repülő” széncinegét készíthettek. A másik helyszínen pedig kitömött állatokat és a természetvédelemmel kapcsolatos képeket nézhettek és játékokat próbálhattak ki. Ehhez kapcsolódott még néhány ketrecben élő háziállat megnézése is ahol a kísérőnk vidám történeteket osztott meg az adott állatról. A legnagyobb élményt a kerítés mögött élő vaddisznó testvérpár jelentette, akinek „látvány etetéséhez” mi is hozzájárulhattunk, mert az ott gyűjtött makkot, amit bedobáltunk nekik, lelkesen ropogtatták el.

Ahhoz, hogy a gyermekekben kialakuljon a felelősségteljes gondoskodás az állatokról sok információt és tapasztalatot kell szerezniük elhivatott előadóktól, akik felébresztik bennük ennek fontosságát. Ez valósulhatott meg óvodásainknál e programokon való részvétellel. J


Galéria

DSC00523.JPG DSC00507.JPG DSC00641.JPG DSC00665.JPG DSC00660.JPG DSC00606.JPG DSC00485.JPG DSC00681.JPG 2247283.jpg