Szendrői Ifjúságért Alapítvány

1956

2016-10-27 09:54:47 / Benke András

 

A Szendrői Ifjúságért Alapítvány emlékezik az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeire és hőseire.


 

 

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójának méltó megünneplésére az 1956-os Emlékbizottság pályázatot írt ki. A pályázati kiírás szerint több témakörben lehetett pályázni. Az egyik ilyen témakör a „Mansfeld Péter” pályázat volt. Ezen a pályázaton tudományos kötetek, ismeretterjesztő kiadványok, irodalmi alkotások létrehozatalára lehetett pályázni. A pályázat célja többek között „az 1956-os forradalmat és szabadságharcot felidéző, a hősöknek és az áldozatoknak emléket állító,” ismeretterjesztő kiadvány megírása és kiadása. A kiadásra kerülő mű témája lehetett:

• az 1956-ot követő megtorlás története (koncepciós és konstrukciós perek, a tettesek és tettestársak, politikai döntéshozók, politikai nyomozók, ügyészek, bírák, feljelentők, ügynökök, stb.) felkutatása;

• a forradalom és szabadságharc politikai önszerveződéseinek története;

• a vidék forradalma (helytörténeti munkák, esemény és szervezettörténeti feldolgozások);

• a forradalom és szabadságharc előzményei, közvetlen megelőző eseményei;

• az 1956-os események fontos személyiségeinek portréi, életútjai.

Az alapítványunk kuratóriumához dr. Hatvani Zoltán azzal a kéréssel fordult, hogy ő megírná az édesapja történetét - amely szerinte megfelel a pályázati kiírás feltételeinek, - és elkészítené a pályázati dokumentációt, - ha alapítványunk vállalná a pályázat benyújtójának szerepét. Az Alapítvány kuratóriuma vállalta a pályázat benyújtását, dr Hatvani Zoltán pedig közreműködésünkkel elkészítette a pályázati dokumentációt. A pályázat elbírálói kedvezően fogadták a pályázatunkat, annak megírását és kiadását és a 2016. június 15-i támogató levelük szerint azt 1, 5 millió forinttal támogatták.

Dr. Hatvani Viktor élettörténeti kiadványának kézirata 2016. október 23-ra elkészült, annak várható kiadása 2016. november 30.