Sajószentpéter-Bányai Református Egyházközség honlapja

2008 - A Biblia éve

2008-01-05 16:16:44 / Major Zsolt

2008 a Biblia éve lesz

 

A történelmi keresztény egyházak közösen úgy határoztak, hogy a 2008-as esztendőt a BIBLIA évének nyilvánítják, hogy ezzel is népszerűsítsék a Szentírást és annak kulturális értékeit. Ugyanakkor a kezdeményezés másik kiemelt célja, hogy a Könyvek Könyvét ne csupán kultúrtörténeti értékként mutassa be, hanem annak olvasását, az evangélium megismerését is előmozdítsa. A Biblia évéhez kötődően számos rendezvény lesz országosan is meg egyházkerületi szinten is, sőt, ha Isten is úgy akarja, én is tervezek egy Bibliai kirándulást a gyülekezetünkkel, többek között Vizsolyba, ahol kiadták az első magyar nyelvű Bibliát. 

 

Európában német és francia nyelvterületen már sikerrel valósították meg azt a kezdeményezést, amelynek célja a Biblia "újrafelfedezése" a modern társadalomban, a Bibliával kapcsolatos általános ismeretek terjesztése, népszerűsítése, aktualizálása; egy teljes esztendő kulturális és egyházi életének pozitív értelmű "tematizálása".

I. A Magyarországi Református Egyház, több más protestáns egyház valamint a Magyar Katolikus Egyház által is felvállalt kezdeményezésnek természetes módon van egy sajátos egyházi célkitűzése: a szekuláris és politikai szempontok által felépített és vezérelt közéletben megszólaltatni a keresztyén egyház tulajdonképpeni üzenetét, ami azonos a Biblia üzenetével, az evangéliummal. Ezt a sajátos üzenetet kívánja hordozni a "Biblia éve 2008" tervezett mottója: "Boldog, aki olvassa..." (Jel 1,3 - Károli)

II. A kezdeményezés másik, általánosabb, a szélesebb magyar társadalom együttműködésére is igényt tartó célkitűzése a Biblia mint alapvető irodalmi alkotás, kultúrateremtő erő és egyben egyetemes kulturális örökség bemutatása, megismertetése az emberekkel. Ebben a célkitűzésben a kezdeményezésben résztvevő egyházak természetes módon számítanak a kulturális élet, a művészet és az oktatás szereplőinek figyelmére és együttműködésre.

A "Biblia éve 2008" kezdeményezés programjai két csoportra oszthatók: 1. a legfontosabbak hangsúlyosan a helyi szervezésű programok lesznek. A gyülekezetek, kulturális közösségek egyénileg vagy összefogva valósíthatják meg azokat a programokat, amelyekhez ötleteket, segédanyagokat és tájékoztatókat központilag, a protestáns részről szervezéssel megbízott Magyar Bibliatársulat Alapítványtól kapják 2007 őszén 2. a központi, katolikus-protestáns szervezőbizottság által koordinált programok. Terveink szerint ilyen programok lesznek:

# A "Biblia éve 2008" ünnepélyes meghirdetésére az ökumenikus imahét nyitóalkalmán, január második felében kerülhet sor. Közvetlenül az imahetet követően egy sajtótájékoztatón ismertetjük a Biblia éve céljait és rendezvényeit.

# 2008. június 23-26. között nemzetközi biblikus szimpózium kerül megrendezésre Esztergomban, neves külföldi és magyar biblikusok és a határtudományok képviselőinek részvételével. Téma: "A Biblia hatása és szerepe a szekuláris fogyasztói és mediatizált társadalomban."

# 2008. november 21-én Biblia-kiállítás nyílik az Országos Széchényi Könyvtárban. A kiállítás tartalmi tekintetben igen átfogónak ígérkezik: amellett, hogy bemutatja a Biblia régészeti, történelmi, művészet- és kultúrtörténeti vonatkozásait, szerepet kap benne a Biblia zsidóságra és kereszténységre gyakorolt sajátos hatása is.

# Szintén 2008 őszén orgona- és kórushangversenyt szervezünk a Zeneakadémián, a Biblia jegyében.

# A Biblia éve központi rendezvényeinek ünnepélyes lezárását a 2009. évi ökumenikus imahét záró alkalmán tervezzük.

A "Biblia éve 2008" helyi és központi programjainak támogatása és szervezése mellett döntő hangsúlyt kell fektetnünk e programok kommunikálására is. E célt szolgálja az a társadalmi kampány, amelynek keretében igyekszünk megszólaltatni a rendezvénysorozat központi gondolatát ("Boldog, aki olvassa…") a legkülönfélébb tömegtájékoztatási eszközökben (a nyomtatott sajtóban, az országos televíziókban és rádiókban és az interneten).

Ezúton is bátorítjuk egyházaink valamennyi gyülekezetét és felelős tisztségviselőjét, hogy lehetőségeikhez mérten kapcsolódjanak be "A Biblia éve 2008" programsorozatába"  A programsorozat honlapja: www.bibliaeve2008.hu

/forrás: bibliatarsulat.hu/