Sátoraljaújhelyi Református Egyházközség Honlapja

Magán- és családi áhítatra (2020.04.05.)

2020-04-03 14:24:31 / Dezső Attila

Kedves Testvéreim! Most, hogy templom nélkül, istentiszteletre járás nélkül maradtunk, református hagyományaink szerint felértékelődik az egyéni kegyességi élet. Fontos, hogy a családban (vagy egyedül) legalább vasárnap, de sűrűbben is, tartsunk áhítatot! Böjt 6. vasárnapjára, virágvasárnapra ezt ajánlom:

Ima: Urunk, légy itt velünk! Köss össze minket az Ige és a Lélek által önmagaddal és néped más tagjaival. Krisztusunk, Békesség Fejedelme, ahogy Jeruzsálembe is bevonultál, jöjj be szívünkbe is mennyei békességeddel. Ámen.

Ének: 331. 1. A nagy király jön, hozsánna, hozsánna…

Napi igeszakasz: János ev. 12,12-19 (olvassuk fel)

Gondolatok: Mind a négy evangélium ír a virágvasárnap történetéről – mi most János evangéliuma leírását vesszük alapul. János sok részletet szűkszavúan érint, viszont vannak sajátos hangsúlyai. Ilyen pl. az, amit a sokaságról ír. Nem véletlenül összeverődött tömeg ez, hanem az ünnepre (páska) érkező zarándokok, és sokan jöttek Jeruzsálemből és a környékről is. Összeköti őket nem csak az Isten háza iránti vágyakozás, hanem a megtapasztalás is, hogy látták Jézus jeleit, különösen is Lázár feltámasztásának (Jn 11) jelét. Mint Urat és Királyt köszöntik Jézust, és bizonyságot tesznek róla. Vegyünk példát tőlük! Áldjuk őt, az élet Urát, aki oly sok jót tett velünk – s hívjuk segítségül („Hozsánna”) e mostani nehéz időben. A tanítványok még nem értették mindezt (16.v.). Sokszor történt ez így, sokszor maradtak le Uruktól a tanítványok. Amikor megdicsőült az Úr, akkor kapták a megértés Lelkét. Isten Szentlelke végezheti el bennünk is, hogy ne kétségeink és értetlenségünk, vagy félelmeink és csüggedésünk irányítsanak. A farizeusok bosszankodását (19.v.) Isten próféciává teheti: „íme, a világ őt követi!” Bár ma is így lenne…

Saját ima – Miatyánk

Ének: 398. 1-5. Úr Lesz a Jézus mindenütt…

Szeretettel: KF lp.