A Sajószentpéter-Nagytemplomi Református Egyházközség Honlapja

Összenő ami összetartozik

2009-04-23 08:21:35 / Paszternák István

2009. május 22-e mérföldkő lesz a magyar reformátusság életében. E napon Debrecenben kerül sor a Magyar Református Egyház alkotmányozó zsinatának ülésére, melyen - a több, mint 80 éves, trianoni szétszakítottság után - közös egyházalkotmány elfogadásával bejelentik az országhatárokon átívelő, egységes magyar református egyház létrejöttét. A szimbolikus és ma még alig felmérhetően nagy jelentőségű eseményt egész napos Hálaadó Ünneppel köszöntik a Kálvinista Rómában.

 

 

A magyarországi reformátusság mellett az elszakított nemzetrészeink körében (Erdélyben, Kárpátalján, Felvidéken, Ausztriában, Szlovéniában, Horvátországban és Szerbiában) működő református egyházak egyesülését kimondó eseményen bárki részt vehet. A szervezők százezres tömeget várnak a rendezvényre. Gyülekezetünket is képviseli majd egy kis csoport az egész napos debreceni rendezvényen, melynek csúcspontja a Nagytemplom előtt az új egyházalkotmány kihirdetése, illetve a tömegek közös úrvacsora vétele lesz. A Debrecenbe utazók közé - korlátozott számban - még lehet jelentkezni lelkipásztorunknál az ismert elérhetőségeken.

 

Kérjük, hogy akik valamiért távolmaradnak a rendezvénytől, imáikban készüljenek az alkalomra. Május 22-én, az új egyházalkotmány kihirdetésének percében, vagyis délután 4.00 órakor az egész Kárpát-medencében megkondulnak valamennyi református templom harangjai - a Hargitától Burgenlandig, a Felvidéktől Vajdaságig. Mi is álljunk meg ekkor egy percre és adjunk hálát Mindenható Urunknak, hogy megérhettük e percet!

 

A nagy nap előkészületeiről, pontos programjairól egy önálló, csak ezen eseményről szóló honlapon tájékozódhatunk a www.majus22.org címen. E lapról - ízelítőül - a rendezvény szervezőinek felhívását honlapunkon is közzé tesszük. A honlap és az egyesülő egyház mottójával búcsúztunk:

"Krisztus a jövő, együtt követjük Őt!"

 

"Kedves Testvérem!

"Krisztus a jövő, együtt követjük Őt!" Ez a fő üzenete annak a napnak, amikor Kárpát-medencei református egyházaink összetartozásunkat közös egyházalkotmány elfogadásával készülnek kifejezni. Az Alkotmányozó Zsinat 2009. május 22-én, pénteken Debrecenben ül össze. Az új egyházalkotmányt és a Magyar Református Egyház megalakulását a Debreceni Református Nagytemplom előtt hirdetik ki. Napközben a főtéren az egységre lépő egyházak mutatják be múltjukat, jelenüket, szolgálatukat, színes programokkal közös ünneplésre hívva Kárpát-medence több ezer református gyülekezetét. A világszerte szétszórtságban élő magyar reformátusság számára a május 22-i debreceni Alkotmányozó Zsinat a hálaadás ünnepe lesz, amit úrvacsorai közösség tesz teljessé. Ünnepeljünk együtt Debrecenben május 22-én!

A gyülekezeteket délelőtt fél 10-től várjuk Debrecenbe. Az egyház színes bemutatkozása és az egész napos családi programok mellett egy-egy külön programpontban is összetartozásunkat mutatjuk meg. Mindenki hozzon magával egy maréknyi földet, amit érkezéskor az összetartozás jeleként a Kárpát-medence kicsinyített domborzati mására tud elhelyezni. Délután 2 órától kezdődik a református egyesítő menet. Ez egy szimbolikus körút lesz Debrecen belvárosában, mely a Kárpát-medence mesterségesen elválasztott egyházrészeit játja körbe és köti össze, állomáshelyről állomáshelyre összegyűjtve a szétszakított gyülekezeteket. A gyülekezetek lehetőleg egy táblát is hozzanak magukkal az egyházközségük nevével. A menet a Nagytemplom előtti térre érkezik vissza, amely az úrvacsorás istentisztelet helyszíne. Az istentisztelet elején délután 4 órakor hirdetik ki a Magyar Református Egyház alkotmányát. Azt kérjük, hogy ebben az időpontban Kárpát-medence minden református templomában egy időben szólaljanak meg a harangok.

A programokon való részvétel előzetes regisztrációt, jelentkezést nem igényel, ugyanis a résztvevők várhatóan nagy számára tekintettel a szervezők szállást és étkezést nem tudnak biztosítani, de étkezésre jutányos áron lehetőség lesz. A debreceni és környékbeli gyülekezetek korlátozott számban tudnak a távolról érkezők elszállásolásában segíteni. Ezért is bátorítunk minden gyülekezetet, hogy összefogva, és ha tehetik, a testvér-gyülekezeteikkel közösen vegyenek részt az ünnepi alkalmon. Ez az esetleges szállásigények megoldásában is segítséget jelenthet, de az elkövetkező hétvégére közös programokat szervezve a testvér-gyülekezeti kapcsolatok erősítéséhez is hozzájárulhat. Szálláslehetőségekről, kedvezményes étkezésről, parkolásról, a nap részletes programjáról és a részvétellel kapcsolatos további gyakorlati információkról a www.majus22.org honlapon tájékozódhatnak az érdeklődők.

Arra kérjük gyülekezeteinket, hogy az úrvacsorás istentiszteletre bűnbánati héttel készüljenek, így már a megelőző vasárnaptól, május 17-től megkezdődhet egyházközségeinkben az ünnepi készülődés. Természetesen a hálaadás ünnepe sem ér véget május 22-én. Arra bíztatjuk református testvéreinket, hogy a legközelebbi vasárnap, május 24-én, otthon, saját gyülekezeteik istentiszteletén énekeljék el a 90 zsoltárt és olvassák fel az Alkotmányozó Zsinat üzenetét.

A kárpát-medencei református egyházkerületek nevében örvendező szívvel buzdítunk minden gyülekezetet, jöjjetek el minél nagyobb számban, ünnepeljünk együtt Debrecenben május 22-én!

2009 április


Dr. Imre Sándor
főgondnok
Tiszántúli Református Egyházkerület

 

Dr. Bölcskei Gusztáv
püspök
Tiszántúli Református Egyházkerület"