A Sajószentpéter-Nagytemplomi Református Egyházközség Honlapja

Fantasztikus színek barokk kori szószékünkön

2009-04-12 11:54:49 / Paszternák István

2008-ban ifj. Bíró László farestaurátor, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal szakértője szemlét tartott a Sajószentpéteri Református Nagytemplomban. Megvizsgálta többek közt annak javarészt barokk kori fa szerkezeteit, bútorait. Műhelyében pedig részletesebb vizsgálatnak vetett alá néhány, a szentpéteri barokk szószékről származó eredeti alkatrészt...

Sok évszázadot túlélt református templomaink berendezési tárgyai - legyenek azok műemléki szemplontból védettek, vagy "csak" símán több évszázadosak - méltóak a megkülönböztetett figyelemre és védelemre. Nem is csak azért, mert ezek annak idején a mi hitvalló és áldozatkész elődeink jóvoltából és jelentős áldozatkészségének hála készülhettek el! Fontos lehet tiszteletben tartani és megóvni minden, mára talán nem is a "legvonzóbb" állapotban fennmaradt fa bútorunkat, padokat, mózesszéket, karzatokat, stb. azért is, mert - szakértelem híján - gyakran nem is tudjuk felmérni, milyen jelentős értékeket hordoznak, rejtenek magukban! Gyakran a bebarnult lakkréteg, netán a szakszerűtlenül felkent vastag olajfesték fantasztikusan értékes, reneszánsz vagy barokk kori mintákat, képeket, feliratokat rejt el előlünk.

 

A szentpéteri Nagytemplom egyik legértékesebb belső dísze a fából gazdagon faragott, barokk szószék. A lágogatók és gyülekezeti tagok előtt szószékünk képe természetesen mai állapotában ismert: színe egységes sötétbarna. Szószékkoronája az évszázadok alatt károsodott, pl. a csúcsán helyet foglaló pelikán egyik szárnya hiányzik - hasonlóan a korona több más darabjához. Még a jobbik eset, ha ezek a "leesett" darabok "megvannak", és a templomban vagy a parókián őrződnek, várva egy - nagyon is esedékes - szakértő restaurálást...

Amint említettük, ifj. Bíró László farestaurátor szakértő legutóbbi szentpéteri látogatásakor műhelyébe szállított három, a szószékkoronánkról "leesett" fa alkatrészt, részletesebb vizsgálat céljából. Ezen előzetes vizsgálatról néhány napja számolt be honlapunknak.

A szakértő a megfelelő vegyszerekkel, kisebb felületen eltávolította a faragványokat fedő, későbbi lakkréteget, így a felszínre hozva annak eredeti, hihetetlenül színpompás, élettel teli színeit: vakító pirosat, kéket, fehéret! (A részben restaurált darabok fényképeit ifj. Bíró László szívességéből bemutathatjuk olvasóinknak is.) Bármennyire is szokatlan nekünk, a Nagytemplom 20-21. századi látogatóinak, egyházunk berendezése megszületésekor egyáltalán nem a mai, kissé komor, sötét, barna színeket mutatta. Épp ellenkezőleg! Nagyon is gazdag, élénk, szinte már "tarkának" mondható, színes összépet nyújtott. Egy életvidám, gazdag, díszekkel szívesen élő korszak önbizalommal telt képviselői, vagyis a mi büszke, 18. századi szentpéteri református elődeink számára természetes volt, hogy életük legfontosabb helyszínét, templomukat is "korszerű", gazdag díszítésű bútorokkal, karzatokkal, kazettás mennyezettel építsék meg, hozzák helyre.

Hogyan tovább most, eredeti színeink megtalálása után? Erre sajnos röviden és határozottan válaszolhatunk: Egyelőre sajnos minden marad a régiben. Gyülekezetünk anyagi lehetőségeit sajnos mindennapos létfenntartásunk kiadásainak fedezése is meghaladja. (Érdemes újra átolvasni az előző mondatot! Meghaladja!) Így jelenleg gondolni sem tudunk egy esetleges szószék- vagy templomi bútorrestaurálásra, ami sok-sok milliós kiadás lehetne. Ugyanakkor semmiképp sem szabad elcsüggednünk, végleg feladnunk a reményt arra, hogy egyszer a mi templomunk is megújulhat, hasonlóan pl. közeli testvérgyülekezetünkéhez, az alacskaihoz!

Mindazonáltal örülnünk kell e legutóbbi felfedezésnek! Álmodoznunk pedig mindannyiunknak, minden helyzetben szabad! Csukjuk be szemünket és képzeljük el ősi templomunkat, amint minden berendezése, padja, szószéke, deszkamennyezete eredeti, késő-reneszánsz izlésű színeiben pompázik!

Adja Isten, hogy egyszer így legyen!

Galéria

IMG_7830ak.jpg IMG_7831ak.jpg IMG_7833ak.jpg IMG_7834ak.jpg IMG_7835ak.jpg IMG_7836ak.jpg IMG_7837ak.jpg