A Sajószentpéter-Nagytemplomi Református Egyházközség Honlapja

A Nagytemplom tetőfelújítása

2009-03-25 20:43:34 / Paszternák István

2007. nyarán faanyagvédelmi szakember járta be a sajószentpéteri Református Nagytemplomot és súlyos károkat vett észre barokk kori tetőszerkezetünkön...

A gond nagyságát sokan eleinte nem is fogtuk fel, hiszen a templomon kívülről, látszólag semmilyen probléma nem látszott, a tetőfedést pedig alig tizenegynéhány éve javították, cserepezték újra. (Mint most kiderült, a korábbi palafedés miatti beázások, valamint a felújítási munka szakszerűtlenségei okozták ill. tetézték a bajt...) A helyszínre hívott budapesti statikus szakember, elismert műemlékvédelmi szakértő,  Dr. Vándor András is azonnali javítást sürgetett. (Itt is szeretnénk kifejezni köszönetünket a mérnök úrnak, korrekt hozzáállásáért, pontos, gyors - és nem utolsó sorban megfizethető - munkájáért!) A Presbitérium kérésére Dr. Vándor András a felújítás tervét is elkészítette, melyet a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal engedélyezett.

És persze, a költségek. Az elsődleges becslés szerint a tetőzet - sok helyen teljes keresztmetszetében elkorhadt! - gerendáinak javítása/cseréje mintegy 4,5 millió forint előteremtésével oldható meg... A Gyülekezet Presbitésiuma gyűjtést indított a tetőfelújításra. Ugyanakkor hálásan fogadtuk Sajószentpéter Város Önkormányzatának jelentős anyagi segítségét is a hiba kijavítására. Vagyis egy év alatt összegyűlt a szükséges pénz!

A kivitelezésre Presbitésiumunk a Gönci Református Gyülekezetben gondnoki tisztet is viselő Kuzma Endre testvérünk által vezetett céget kérte fel. Mind ő, mind pedig munkatársai elismerésre méltó munkát végeztek, ugyanakkor tekintettel voltak Gyülekezetünk gyenge anyagi helyzetére is. A mai világban alig tapasztalható gesztussal részben meghitelezték a szükséges javítási munkát: az azonnali beavatkozást igénylő munkarészt - az épület biztonsága érdekében - sok hónappal korábban elvégezték, mint ahogyan azt módunkban állt volna kifizetni...

A 2008. őszén elkezdett tetőjavítás befejező lépéseként jelenleg folyik templomtornyunk feljáró létráinak és deszkapadlóinak kijavítása, valamint a tetőtérben egy bejáró palló elkészítése.

Szeretnénk köszönetet mondani mindenkinek, a gyűjtésben résztvevőknek, adományt adó gyülekezeti tagnak, Sajószentpéter Önkormányzatának, Dr. Faragó Péter polgármesternek, a javításban szerepet vállaló szakembereknek, mestereknek önzetlen segítségükért és pontos munkájukért. Életükre Isten gazdag áldását kérjük!

"És ezt mondta Mózes Izrael fiai egész közösségének: Ezt a dolgot parancsolta az Úr: Gyűjtsetek felajánlást magatok között az Úrnak! ... Jöjjön ide minden hozzáértő ember, és készítsétek el mindazt, amit megparancsolt az Úr: a hajlékot, annak sátrát és takaróját, kapcsait, deszkáti, reteszeit, oszlopait és talpait. ...Azután eljött mindenki, akit a szíve indított, akit a lelke hajtott, és elhozta az Úrnak szánt felajánlását a kijelentés sátrának elkészítéséhez, az ott végzendő szolgálathoz és a szent ruhákhoz." (részletek Mózes II. könyvének 35. fejezetéből)

Galéria

Déli tetőrész a 2 szaruállás.JPG DSC04880.JPG DSC04883.JPG DSC04885.JPG DSC04886.JPG DSC04887.JPG DSC04888.JPG DSC04889.JPG Első szaruállás Déli vége torony töve.JPG Első szaruállás Északi vége torony töve.JPG
P7040079.JPG P7040085.JPG P7040087.JPG P7040089.JPG P7040090.JPG P7040091.JPG P7040094.JPG P7040095.JPG