A Sajószentpéter-Nagytemplomi Református Egyházközség Honlapja

Másfél új műemlék templommal gazdagodott a Tiszáninnen

2009-03-20 12:04:51 / Paszternák István

A közelmúltban jelent meg az oktatási és kulturális miniszter rendelete, melyben 195 épületet ill. területet nyilvánított műemlékké. Köztük két, egyházkerületünkbe tartozó, református templomépület is akadt, a Szentpéterhez közeli Boldváról ill. Dédestapolcsányból.

A Dédes és Bántapolcsány korábbi egyesítésével létrejött mai községben - ugyanezen okból - két református templom is található. A már korábban is műemlékként védett dédesi épület mellett most a bántapolcsányi, Bem utcai templom is elnyerte a benne rejtőző örökségi értékek miatt már régóta esedékes védelmet. Érdekesség, hogy ugyanezen miniszteri rendelet szerint került műemléki oltalom alá a dédestapolcsányi római katolikus templom és egy magtár épület is a Hunyadi utcában.

Kacifántosabb eset a boldvai. Itt az ősi templom, amely a 12. század végén épült, egykori bencés apátsághoz tartozott, már korábban is műemléki védelmet élvezett. Történt viszont, hogy az épület korábbi kutatása, helyreállítása során, a régészek megtalálták a templomhoz tartozó egykori kolostorépület alapjait is, a templomhajóhoz északról csatlakozó területen. Az eddig teljesen a föld alatt lappangó falmaradványokat ugyan felfalazták, de a szocializmus idején arról szó sem lehetett, hogy telekkönyvileg is a református templomhoz csatolják a szomszédos közterületet. Így - jogilag legalábbis - egyazon épület (a kolostor) ugyanazon falának egyik métere műemlék volt, míg pár centivel arrébb már nem, így afelett a helyi építési hatóság rendelkezhetett (volna). Ez a hajmeresztő helyzet legutóbb azért került reflektorfénybe, mert egy illető megvásárolta a templom melletti telket (és evvel persze a fél kolostort :-))) majd kerítést épített rá - még rendes is volt, mert a romon kívülre építkezett. A helyzetet most egyszerűsítette a miniszteri rendelet, amely védetté nyilvánította az eddig "kilógó" falakat is... Mint ismeretes, e kolostor falai között születtek legelső összefüggő, magyar nyelvemlékünk, az ún. Halotti beszéd 800 év távlatából üzenő, ma is megindító sorai. "Latiatuc feleym zumtuchel mic vogmuc. yſa pur eſ chomuv uogmuc." Látjátok feleim, mik vagyunk? Isa, por és hamu vagyunk...

A most templomukra műemléki védelmet nyert testvérgyülekezeteinkre Isten gazdag áldását kérjük és kívánjuk, hogy az Úr segítségével legyen erejük a jó gazda gondosságával ügyelni közös épített örökségünkre!

Galéria

galery_image.jpg galery_image 1.jpg galery_image2.jpg