A Sajószentpéter-Nagytemplomi Református Egyházközség Honlapja

"Műemléki-, régészeti- és műtárgyvédelem" - képzés

2009-03-06 13:31:48 / Paszternák István

A Református Egyház ingó- és ingatlan kulturális értékeinek védelméről rendez két napos képzést teológusoknak, lelkészeknek, gondnokoknak, presbitereknek és valamennyi érdeklődőnek a Sárospataki Református Teológiai Akadémia és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal.

A sajószentpéteri Nagytemplom - hasonlóan a Tiszáninnen számos más, értékes, régi épületéhez - műemléki védelmet is élvez. Ebből a szempontból is érdekes lehet számunkra az a két napos képzés, amelyet a pataki Teológia és a KÖH szervez idén tavasszal Sárospatakon. A képzés célja az, hogy a gyülekezetekben szolgáló (vagy erre a Teológián készülő) lelkészek, illetve gondnokok, presbiterek alapvető kulturális örökségvédelmi ismereteket szerezhessenek. A szervező SRTA és a KÖH évek óta sikeresen működik együtt a lelkészek ill. teológusok ilyen képzésében. A meghirdetett előadások (a részletes programot lásd alább!), melyeket a teológusok hivatalosan, tanóraként is "felvehetnek", a mindennapi életben gyakran felmerülő problémákra igyekeznek felkészíteni. Megismerkedhetünk az épületek tudományos kutatásának okaival, céljaival, a műemlék épületek ill. az értékes fémtárgyak, klenódiumok, textíliák, papírok, iratok, orgonák, harangok, stb. karbantartásának, gondozásának, helyreállításának gyakorlati tudnivalóival.

A konferenciákon mindenki szabadon részt vehet, előzetes bejelentkezésre nincs szükség, a részvétel ingyenes. Nem szükséges semmilyen "műemlékes" képzettség, csupán az érdeklődés értékeink megóvása iránt!

Mivel Gyülekezetünk a közeljövőben templomunk részleges felújítását, karbantartását tervezi, ez úton is javasoljuk, hogy minél többen vegyünk részt ezen a két alkalmon! Az elhangzó előadások sorában megtalálhatjuk az Általunk is jól ismert,  alacskai református templom újjá varázsolásának bemutatását. Az előadók között szerepel a szentpéteren is sokszor szolgált Bihari Richárd korábbi-, ill. Kemény István jelenlegi alacskai lelkész ill. Paszternák istván nagytemplomi presbiter.

 

A képzés részletes programja:

 

Műemléki-, régészeti- és műtárgyvédelem
~ A református egyház ingó- és ingatlan kulturális javainak védelméről ~

Időpont: 2009. április 1. és május 8.
Az előadások mindkét napon 10.00 órakor kezdődnek.

Helyszín: Sárospataki Református Teológiai Akadémia
3950 Sárospatak, Rákóczi út 1.

 ÁRRILIS 1. (szerda)

 •1.      Az örökségvédelem története, szervezeti és jogi keretei dr. Bagdány Judit jogász (KÖH); Paszternák István régész, irodavezető (KÖH - Miskolc)

 •2.      Az épületkutatás és falkutatás szerepe az épületek helyreállításában László Csaba régész, igazgató (KÖH)

 •3.      Történeti épületek karbantartása, károsodása - okok, következmények Kurczveil Mária műemléki felügyelő (KÖH)

 •4.      Faelemek, faszerkezetek jellemző károsodásai, védelme Babos Rezső faanyagvédelmi szakember (Anticimex Kft.)

 •5.       Egy sikeres templomfelújítás bemutatása Kemény István, Bihari Richárd református lelkészek

 •6.      Határon túli örökségvédelem Káldi Gyula építészmérnök (KÖH)

 

MÁJUS 8. (péntek)

•7.      A régészeti kutatás jelentősége a templomfelújításoknál Simon Zoltán régész (KÖH)

 •8.      Épületgépészeti problémák a templomokban - fűtés, világítás, elektromos harangozás Fejes Tamás gépészmérnök (KÖH)

 •9.      Az orgona védelme, karbantartása; Új orgona építése Hajdók Judit orgonaművész, orgonaszakértő (KÖH)

 •10. Műtárgyak (kulturális javak) védelme; Harangok gondozása Turok Margit művészettörténész (KÖH)

 •11. Történelmi értékű egyházközségi iratok gondozása Dr. Dienes Dénes gyűjteményigazgató (SRTA)

 •12. Fémtárgyak, klenódiumok, textíliák gondozása, tárolása, jellemző károsodásaik; Temetők, emlékhelyek Pocsainé Dr. Eperjesi Eszter múzeumigazgató (SRTA)

A rendezvényről bővebb információ Bagdány Judit szervezőtől kapható a judit.bagdany@koh.hu e-mail címen illetve a 06 1 2245 273 telefonon.