A Sajószentpéter-Nagytemplomi Református Egyházközség Honlapja

Presbiteri gyűlés volt a Nagytemplomban

2009-03-01 10:29:16 / Paszternák István

2009. február 25-én, szerdán ülést tartott a Nagytemplomi Református Gyülekezet Presbitériuma. Fontos hírek a gyülekezeti tagoknak!

Honlapunk szándéka szerint a jövőben szeretne hírt adni a Nagytemplomi Gyülekezet életének fontosabb eseményeiről. Egyik célunk, hogy így, a világhálón keresztül is tájékoztassuk gyülekezeti tagjainkat a "közérdekű" információkról. (Mindenképp ilyennek gondoljuk pl. a Presbitérium gyűléseit, hisz ezek nyíltak, az ott elhangzottak pedig mindannyiunkra tartoznak, ezekről Gyülekezetünk minden tagja értesülhet!) De persze, szívesen látunk honlapunkon minden Olvasót, akit érdekelnek híreink. Szóval...

Hosszabb szünet után tartott ismét gyűlést a Nagytemplomi Református Gyülekezet Presbitériuma. A marathoni, majdnem három órás tanácskozáson számos téma napirendre került, ezek közül itt csak a leglényegesebbeket említjük. (Természetesen, mint minden presbiteri gyűlésen, így a legutóbbin is, az elhangzottakról részletes jegyzőkönyv készült, amelybe utólag minden gyülekezeti tag betekinthet a Parókián!)

Választói névjegyzék, egyházfenntartói járulék
Lelkipásztorunk - az előző ülésekről készült jegyzőkönyvek hitelesítése után - beszámolt arról, hogy elkészült Gyülekezetünk "Választói névjegyzéke". Csak emlékeztetőül: e névjegyzékbe Gyülekezetünk mindazon tagjai szerepelnek,akik legalább 3 éve folyamatosan fizetik az egyházfenntartói járulékot (EFJ). Az EFJ javasolt összege jelenleg 5000 Ft, de - pl. anyagi helyzetétől függően - bármelyik tagnak szabadsága van ettől többet, vagy kevesebbet fizetni. Ami lényeges és új információ: a Nagytemplomi Gyülekezetben jelenleg 187 fő a választásra jogosultak száma. A névjegyzéket egyházi törvényünk szerint két hétre ki kell függeszteni a templomban, hogy mindenki ellenőrizhesse. E kifüggesztés megtörtént, így mindenkinek elegendő ideje lehet annak megtekintésére.

Zárszámadás, költségvetés
Ugyancsak sor került a Gyülekezet 2008. évi gazdálkodásának zárszámadására, ill. 2009. évi költségvetésének megvitatására, elfogadására. A zárszámadás szerint 2008. évben a Gyülekezet összes bevétele 10.602.655 - tízmillió-hatszázkétezer-hatszázötvevöt - forint volt. (Ebből - csak emlékeztetésképpen - a tetőfelújításra összesen 838.285 Ft adomány érkezett.) Mint ismert, a Gyülekezet saját bevételi forrásai között az EFJ, a perselypénz és a különböző célból kapott adományok mellett a temető működtetéséből származó bevételek szerepelnek. Ezen túl évről évre (változó mértékű) támogatást kapunk az Egyházmegyétől illetve Sajószentpéter város Önkormányzatától is. Utóbbitól 2008-ban tetőfelújításra 4,5 millió, míg működési támogatásra 500.000 Ft érkezett.
A fenti bevételekkel szemben a Gyülekezetnek 2008. évben 9.406.025 Ft - kilencmillió-négyszázhatezer-huszonöt - forint kiadása volt. Kiadási tételeink között lelkipásztorunk fizetése (+ ennek közterhei), a templom- és parókiafenntartási kiadások, valamint a gyülekezeti élettel járó költségek szerepeltek. A két számot összehasonlítva megállapíthatjuk, hogy Gyülekezetünk szerény többlettel zárta az elmúlt évet.

Ugyanakkor ez a kép sajnos csalóka! A valóságban az a helyzet, hogy a kb. tízmilliós bevételből csupán kb. négymillió a gyülekezet "saját" bevétele, a többit valamiely jogcímen, külső segítségként kaptuk (főleg az egyházmegyétől és az önkormányzattól). Vagyis jelen állapot szerint külső segítség nélkül Gyülekezetünk képtelen lenne fenntartani magát, nem tudnánk fedezni a működéséhez szükséges legalapvetőbb kiadásokat sem!!!


Sor került a 2009. évi költségvetésünk megvitatására is. Itt a múlt évitől alig eltérő számokkal kalkulálva, egy nullszaldós költségvetésre mondott szavazatával igent a Presbitérium. Kiadási tételeink között szerepel azon elkülönített összeg, amelyet a Gyülekezet az Önkormányzattal közös templomfelújítási pályázaton önrészként kíván majd felhasználni.

Fontosabb témák voltak még:

  • A Presbitérium úgy döntött, hogy temetéskor minden elhunytért egy alkalommal ingyen szóljon a harangunk. Ez a harangozás gyülekezetünk "ajándéka", osztozás az elhunyt családjának fájdalmában, így ezért díjat ekkor nem kell fizetni.
  • Meg kell vizsgálnunk a templom és a parókia riasztóval való ellátásának lehetőségét, tekintettel az ott őrzött értékekre és az elmúlt időszak templombetöréseire. Ehhez árajánlatokat kell beszereznünk a vállalkozó cégektől.
  • Beszéltünk a műemlék templom tetőzetén végzendő további munkálatokról, itt a padláson közlekedő útvonal ledeszkázása, a torony veszélyes feljárójának sürgető javítása ill. a mennyezet rovarkártevő-mentesítése került szóba, mint lehetséges tennivaló.
  • Végül szót ejtettünk az újtemetőben lévő kolumbárium bővítési szándékáról. Itt a Presbitésium szükségesnek látta a korábban erre Kőfalvi Etelkával kötött szerződés alapos felülvizsgálatát, újratárgyalását.

A Presbiteri Gyűlést - kis szeretetvendégség után - közös énekléssel és imádsággal zártuk.