A Sajószentpéter-Nagytemplomi Református Egyházközség Honlapja

Megjelent a Péteri Szavak 2009. januári száma

2009-02-26 11:12:40 / Paszternák István

Nagytemplomi presbitertársunk, Kádas János felelős szerkesztésében megjelent a Péteri Szavak című független sajószentpéteri havilap 2009. januári száma, benne több, számunkra is érdekes írással.

Bár a Péteri Szavak című, magát fejlécében a "Sajószentpéter Baráti Egyesület független társadalmi lapjának" meghatározó, havonta jelentkező újság igen közkedvelt és ismert a város polgárai körében, fiatal honlapunk most először tehet említést róla. Népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint az a beszédes tény, hogy a legutóbbi számával a PSZ immár tizenkilencedik évfolyamát kezdi meg. E szinte két évtizednyi időben a lap munkatársai minden térítés nélkül végezték munkájukat és végzik ma is. Márpedig e munka nem is kevés! A legutóbbi időkig gyakorlatilag egyedüliként biztosították az írott nyilvánosság fórumát városunkban. Úgy gondoljuk, valamennyi sajószentpéteri polgár nevében köszönet illeti őket ezért, most betöltött "18. születésnapjukon". Álljon itt - sovány elismerésként - a lap munkatársainak neve: Felelős szerkesztő: Kádas János. A Szerkesztő Bizottság tagjai még: Dankó József és Mátyás Miklós. A Szerkesztőség elérhetőségei: 3770 Sajószentpéter, Pf.: 28., e-mail: peteriszavak@freemail.hu . A Péteri Szavak a város számos boltjában, ÁBC-jében megvásárolható, 200 Ft-os áron.


Korábbi számaiban a Péteri Szavak rengetegszer foglalkozott református gyülekezetünk, templomunk dolgaival, eseményeivel, gondjaival, örömeivel. A januári számban többek közt tudósítás és riport olvasható a honlapunk által is közölt, Üdvözlet Sajó-Szent-Péterről című kötet bemutatójáról. Olvasói észrevételként (2. old.) a lap felveti templomunk díszkivilágításának hiányosságát. Az olvasói levelet szó szerint idemásoljuk, hátha így hamarabb eljuthat az illetékesekhez.

"A Református Nagytemplom északkeleti (helyesen: északnyugati! A Szerk.) oldala (Edelény felé) nincs kivilágítva, az épület díszkivilágításának ez a része nem üzemel (szinte a felszerelése óta). Ez nem tartozik a város-imázshoz? Az ünnepi díszkivilágítás mellett nem ártana ilyen "apróságokra" is gondolni. Vagy ez az oldal nem látható az önkormányzat felől? Meg kellene csináltatni és ezt is be lehetne sorolni a sikerek közé."

A fenti észrevétel - mármint a tornyunkat ÉNY felől megvilágítani hivatott lámpa problémája - valós. A templom díszkivilágítását - az országban egyszerre ötven műemlékét - még az Orbán-kormány alatt rendelte meg a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma az akkor közbeszerzésen nyertes, dunántúli cégtől.

(Mellékes körülmény, de talán mégsem fölösleges ideírni: Műemlékek megvilágítását csak a műemléki hatóság - Kulturális Örökségvédelmi Hivatal - engedélye alapján lehet végezni. Az eredeti tervek a templom földre telepített reflektorokkal való megvilágítását írták elő. Végül a mai, villanyoszlopokra szerelt reflektoros megoldást azért választottuk, mert az amúgy a gyártó szerint "vandálbiztos" földi reflektorok a szentpéteri főtéri "helyzet" miatt számunkra mégsem tűntek eléggé biztonságosnak... Annak meg semmi értelmét nem láttuk, hogy betört reflektorok csúfítsák a műemléket... Így végül maradt a villanyoszlopra szerelhető változat. Így meg lehetett úszni a reflektorok kábeleinek fektetésekor szükséges árokásásokat is, amelyhez megelőző régészeti feltárásokra lett volna szükség.)

A díszkivilágítás - illeszkedve a felhasználható villanyoszlopok helyéhez- eredetileg is csak a templom déli és nyugati homlokzatát világította meg. Északon ill. keleten, az amúgy is csak nehezen (sok reflektorral) megvilágítható, sokszögzáródású szentélyrészt eleve sem tervezték díszkivilágítani. Ezt akkor senki szóvá sem tette, de talán, ahogy a későbbiekből kiderül, nem is baj, hogy így esett.

Annál nagyobb baj és érthetetlen, hogy a PSZ által is emlegetett, északnyugati lámpa gyakorlatilag a kezdeti napok után rögtön elromlott. A KÖH, mint műemléki hatóság, írásban is jelentette ezt a díszvilágítást üzemeltető ÉMÁSZ-nak, hogy a világítás az engedélyétől eltérően, csak részlegesen működik. Akkor azt - nagy sokára - kijavították. Csak történt egy kis hiba! A javítással együtt egyszerre "eltűnt" a díszkivilágítás azon korábbi tulajdonsága, hogy éjjel 11-kor magától kikapcsolt! Személyesen tájékozódva azt az információt kaptam az ÉMÁSZ-tól, hogy nincs megfelelő pótalkatrészük a ki-be kapcsolást végző szerkezethez. (Kicsit nevetséges ez a 21. században, nem?) Lényeg az, hogy most megint (évek óta már) nem ég az ÉNY-i lámpa és nem kapcsol ki a rendszer késő éjszaka... Pedig olyankor már aligha nézik ezt sokan, a tér ezzel párhuzamos közvilágítása pedig a díszkivilágítástól függetlenül is üzemel. (Biztos nem a marslakók fizetik a díszkivilágítást 23.00-tól hajnalig, hanem mi, fogyasztók.)

És még két szempont: természetvédelem és fényszennyezés. Talán sokan tudják, hogy a torony fa galériájának É-i oldalán a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egylet ún. "költőládát" (értsd: mesterséges fészkelőhelyet) helyezett ki védett gyöngybaglyok számára. A 2000-es évek elején fészkelt is benne egy bagolycsalád. Nem tudni, vajon a díszvilágításnak, vagy az élelemhiánynak "köszönhetően" azóta nem láttunk erre (fészkelő!) baglyot. Mielőtt a templom végleges világításáról döntenek az illetékesek, talán érdemes lenne az MME vagy az Aggteleki Nemzeti Park véleményét is kikérni. Amúgy az éjjeli nagy fény -azon túl, hogy nekünk "tetszik" - sok védett állat (pl. denevér) napi életciklusát is károsan befolyásolja. (Arról nem is beszélve, hogy sokba kerül, ami a jelenlegi válságos időszakban nem lehet mellékes!) A Föld egyre súlyosbodó "fényszennyezésének" kárairól már most is könyvtárnyi irodalom áll rendelkezésre, de az interneten is találhatunk megfelelő olvasmányt erről. (Aki azt hiszi, hogy a természet védelme, vagy az energiatakarékosság érdekében "valahol másutt, valaki másnak" kellene leginkább tennie és nem ITT és NEKÜNK, az súlyosan téved és nem ért meg semmit a jelenleg körülöttünk zajló eseményekből! A fenti érvek alapján - pl. a tér közelgő felújítása apropóján - semmiképp sem javasolnánk a templom É-i oldalán új díszvilágítás kiépítését!)

Végeredményben úgy foglalhatnánk össze kérésünket, hogy - egyetértve a Péteri Szavakban megjelent felvetéssel - kérjük az illetékeseket, hogy a Nagytemplom díszkivilágítását a fenti, fontos gazdaságossági és természetvédelmi meggondolásokat is szem előtt tartva javíttassák meg.