A Sajószentpéter-Nagytemplomi Református Egyházközség Honlapja

Városnapi felhívás - Gyűjtsük össze régi fényképfelvételeinket!

2009-02-10 23:52:17 / Paszternák István

Sajószentpéter polgármestere, dr. Faragó Péter azzal a kéréssel kereste meg a város nyilvánosságát, hogy segítsünk összegyűjteni a településünk múltját ábrázoló, régi fényképfelvételeket, melyekből a nyárig kötet megjelentetését tervezik. Honlapunk e kezdeményezést támogatva adja közre a felhívás szövegét.

FELHÍVÁS

Az önkormányzat arra készül, hogy hagyományteremtő szándékkal városnapi rendezvénysorozatot indítson, amelynek időpontja minden évben a város „névnapja" (azaz június 29-e, a régi, névadó templom védőszentjének, Szent Péternek az ünnepe) és központi eseménye az ahhoz kapcsolódó vásártartás. Az idén első alkalommal szervezendő városnapot kiállításokkal, kiadványokkal akarjuk emlékezetessé tenni. Egy ilyen tervezett kiadvány régi fényképeken keresztül szeretné bemutatni az egykori Sajószentpétert.
Biztosan sokan őriznek családi fényképalbumaikban olyan régi fotókat, amelyek nemcsak a magánélet pillanatait örökítik meg, hanem történelmi eseményekre, régi épületekre, a közösségi élet mindennapjaira vonatkoznak. Számítunk arra, hogy akik ilyen fotókkal rendelkeznek, felajánlják ezeket másolás és a kiadványban való megjelentetés céljából. A kiadvány természetesen név szerint fog köszönetet mondani azoknak, akiknek a fényképeit felhasználja.
Különösen érdekesek lehetnek a XIX-XX. század fordulóján, a világháborúk és a forradalom idején készült, vagy az ipari létesítményeket (bánya, üveggyár), üzleteket, régi épületeket, az 1950 előtti hivatalos és nem hivatalos rendezvényeket, egyházi, ünnepi és kulturális eseményeket ábrázoló, vagy a pincesoron szüreti és egyéb alkalmakkor készült felvételek.
Mindazokat, akiknek a birtokában ilyen fotók vannak és felajánlják azokat a tervezett könyv, esetleg egy kiállítás céljaira, tisztelettel kérjük, vegyék fel a kapcsolatot Szűcs Tamás muzeológussal (telefon: 30-3700038         vagy e-mail:
szucstom@parisat.hu ), aki a gyűjtést koordinálja.
Dr. Faragó Péter polgármester

 

A fenti felhíváshoz annyit szeretnénk hozzátenni, hogy Gyülekezetünk honlapja is szívesen közzéteszi a Nagytemplomi Református Egyházközséggel kapcsolatos fényképeket, dokumentumokat - a tulajdonos kérésére, természetesen felajánlója nevét is feltűntetve. Különösen örülnénk olyan felvételeknek, melyek az ősi templomot, a temetőinket, szentpéteri református, vagy általában közéleti eseményeket - egyházi eseményeket: keresztelőt, konfirmációt, úrvacsorát, gyülekezeti eseményeket, kirándulást, temetést, nőszövetségi rendezvényt, koszorúzást, stb. - vagy Gyülekezetünk korábbi tagjait, tisztségviselőit (lelkészek, presbiterek, kurátorok, stb.) ábrázolnak.  Természetesen minden fényképet csak néhány napra kérünk kölcsön a tulajdonosától, utána azokat garantáltan visszaszolgáltatjuk.

Kérjük tehát mindazokat, akik ilyen felvételekkel rendelkeznek, hogy a birtokukban lévő fényképekkel, ill. egyéb dokumentumokkal (pl. régi egyházi bizonyítvány, keresztelési, konfirmációs, vagy házasságkötési okirat, jelvény, stb., stb.) jelentkezzenek személyesen a Parókián, vagy e honlap szerkesztőjénél a szepmives /kukac/ gmail.com e-mail címen. Természetesen honlapunk mindenben együttműködik a Polgármesteri Hivatal hasonló témájú gyűjtési felhívásával, így ha a hozzánk eljuttatott dokumentumok tulajdonosai ezt kívánják, úgy fényképeiket a város fenti kiadványának szerkesztőihez is eljuttatjuk.

A Szerk.