Kulturális Örökségvédelem a Tiszáninnen

NKA műemlékhelyreállítási pályázat

2009-02-06 07:41:13 / Adminisztrátor

A közelmúltban jelent meg a Nemzeti Kulturális Alap Műemléki és Régészeti Szakmai Kollégiumának idei pályázatcsomagja, benne műemlék állagmegóvási, helyreállítási, restaurálási tevékenységeket támogató lehetőségekkel. Beadási határidő: 2009. március 13!

 

A Nemzeti Kulturális Alap Műemléki és Régészeti Szakmai Kollégiumának 2009. évi pályázatán a megszokott négy területen indulhatunk - vissza nem térítendő - támogatásért:

1. Veszélyeztetett helyzetű műemlékek állagmegóvásának, részleges vagy teljes helyreállításának, valamint műemlékek szerves részét képező képzőművészeti alkotások restaurálásának támogatására

2. Régészeti lelőhelyek tudományos célú feltárására és állagmegóvására

3. Országos és nemzetközi műemléki és régészeti konferenciák, rendezvények, szakmai továbbképzések megrendezésére, a rendezvény dokumentálására

4. Hazai és nemzetközi műemléki és régészeti konferenciákon, rendezvényeken és szakmai továbbképzéseken való részvétel támogatására

 A református tulajdonban álló műemlékeket leginkább érintő 1. témakörnél az igényelhető támogatás maximuma (30% önrész mellett) 10 millió forint. Pályázni építőipari és restaurátori költségekre, tervezői művezetésre és műszaki ellenőr foglalkoztatására lehet (tervezésre nem!!!) a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal nyilvántartásában szereplő, műemléki védelem alatt álló épületekkel kapcsolatban. (E nyilvántartás elérhető ide kattintva.)

Nagyon fontos tudnivaló, hogy amennyiben a tevékenység, amelyhez támogatást igényelnénk engedélyköteles (műemléki védelem alatt álló épületek esetében gyakorlatilag szinte minden beavatkozás ilyennek számít) a pályázati anyag részeként mellékelnünk kell munkára vonatkozó építési- vagy restaurálási engedélyt! (Legalábbis a kiírás szerint idén nem fogadhatók el az elmúlt évekből jól ismert „igazolások", miszerint „az engedélykérelem elbírálása folyamatban van"... Mivel e tekintetben a valós szabályok évente változnak, ajánlatos idén is az NKA-nál tájékozódni írásban vagy telefonon!)

Érdemes alaposan átolvasni a pályázati kiírás pontos szövegét, mellékleteivel együtt, amely az NKA honlapján érhető el a ide kattintva.

A Tiszáninnen a műemlékkel kapcsolatos hatósági engedélyeket a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Észak-magyarországi Irodája adhatja ki. Irodánk munkatársai a tőlünk telhető minden segítséget megadnak a pályázatokon indulást tervező műemlék-tulajdonosoknak, gyülekezeteknek. (Elérhetőségeink: 3530 Miskolc, Rákóczi utca 11., tel: 46/508-927, nyitvatartás: H-Cs: 8.00-16.30, P: 8-14.00, e-mail: miskolc@koh.hu Egyéb hasznos olvasnivalót találhatunk a KÖH központi ill. regionális honlapjain: www.koh.hu illetve www.koh7.hermuz.hu)

Felhívjuk viszont a Tisztelt Pályázók figyelmét az engedélykérelmek pontos, hiánytalan összeállítására (így elkerülhetőek az időt rabló, utólagos hiánypótlások!), ill. az ügyek - különösen az építési engedélyek - hivatalunktól független átfutási idejére!

Mindenkinek sok sikert a pályázathoz!

Paszternák István
régész, irodavezető
Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Észak-magyarországi Iroda, Miskolc