Kovácsvágási és Füzérradványi Református Egyházközség Honlapja

December-Január

2014-01-27 11:13:01 / Tóth Tamás

Berecz Katalin irásai

 

Nagyon elgondolkodtató beszédet hallottunk a második adventi vasárnapon a füzérradványi ref. templomban.

Egy fiatal lelkész, Grega Róbert indított engem - de gondolom többünket is - az életvitelünk feletti elgondolkodásra !

Miket csinálunk, hogy is éljük az életünket, segítünk-e akinek kell és hajlandóak vagyunk -e erre ?

Teszünk-e valamit azért, hogy jobban szeressenek-kedveljenek az emberek, vagy úgy vagyunk vele, hogy bánja a fene, most rossz kedvem van, engem is megbántottak, én is bántok !!!

Benne vagyunk jócskán az adventben. Kopogtat a karácsony az ablakon !

Tiszta, rendben van minden ??? Minden külsőség, amit az emberek látnak, amit az emberek felé mutatunk, így többé-kevésbé rendben vagyunk !

És itt jött a tiszteletes Úr kérdése, szépen,  halkan, szinte alig hallhatóan, mégis kristály-tisztán, zavarba ejtő egyszerűséggel : és mi van a lelkünkben ? És a lelkünk csak hallgatta: jók vagyunk-e, segítünk-e ? , vagy azt mondjuk, ez rossz ember volt világéletében, mit segítsek rajta ! ... és szaladunk tovább a dolgaink után; jaj fel kell díszíteni a lakást, kívül-belül, jön az angyalka, jön a Jézuska, mindennek szépnek és rendben kell lennie ! Pedig mindannyian jól tudjuk, hogy a kis Jézuska egy betlehemi, szegényes istállóban született, ahol nem voltak szemet kápráztató, gyönyörű fényfüzérek, esetleg egy szegre akasztott olajlámpa pislákolt ! A Jézuskának jó volt így is !

Ő így jött, egyszerűen, szegényen, a szegények közé !

Még az is eszembe jutott ezeknek a gondolatoknak a kapcsán - amikor Pesten sétáltunk a Citadella környékén - hajléktalanokat láttunk a sűrű bokrok között, rendesen, hosszabb távra berendezkedve !!! A luxus-villák lakói éppen rájuk láttak ! ... Tudom, hogy nem minden hontalan volt bűnös, hibás életvitelű !!! - és megint a visszatérő kérdés MIÉRT ???

Senki nem tud erre a kérdésre választ adni, megnyugtatóan.

Azt kívánnám mindenkinek, így karácsony táján, hogy a szegényen megszülető kis Jézus lelkibékéje legyen a nélkülözők és a minden jóban dúskálók lelkében egyaránt !

Berecz Katalin Füzérradvány. 2013.12.11.

 

Füzérradványi  karácsonyi és Új évi ünnepek .

Az örök körforgás újra elhozta nekünk a már jól megszokott, kedves és meghitt ünnepségsorozatainkat.
Füzérradvány lakói - több éves hagyományuknak megfelelően - 2013-ban is megtartották a község Művelődési Házának a terén az adventi gyertyagyújtást. Kedves és szép dolog ez a falucska lakóitól és főleg a gyermekektől, akik szívesen vállalják a szereplést, versmondást, Szabóné Fisser Ágnes nyugdíjazott tanárnénijük közbenjáró segítségével.
Jó érzés látni, hogy ez a kis falu nem öregszik el, nem bizony !!! Vannak itt fiatal családok, akik itt, ezen a bájosan szép vidéken képzelik el az életüket, itt akarják szépre-jóra nevelni a gyermekeiket. Jó példája ennek a ténynek a református templomban - Katona Ákos által elmondott - Szent Pál apostolnak a Szeretet himnusza. Suhaj Anettől is, a megszokott módon, hallhattuk, megható átéléssel elmondott versét. Látszik, hogy ez a fiatal lány szívesen és örömmel tesz eleget a felkéréseknek. Neki öröm, hogy örömet adhat a falu lakóinak ! Szép dolog ez egy mai fiataltól. A kisebb gyerekek, ... hát alig lehet örömkönnyek nélkül hallgatni őket. Felsorolom őket, mert megérdemlik: Gulyás Kitti, Balog Erik, Takács Dominika, Takács Lilla, Dandás Alexandra, Hardi Alexandra. Mind a négy gyertyagyújtásra jutott nekünk a gyerekek kedves verseléséből. A Kántor testvérek, Dániel és Máté ... az emberek nézték egymást ... látod ?, látod ezt a csöpp gyereket ??? Nincs színész a földkerekségén, aki nagyobb jóakarattal, odaadással tudná elmondani, mint ő.
Köszönöm mindannyiuknak az igazán, tisztán csillogó lelkiségüket !
Micsoda öröm az is, hogy ez a kis falu egyemberként tud ünnepelni, református-katolikus létükre, mindenki tudja, hogy egyek vagyunk, ami Egy Istenünkben ! Mennyire szép volt, ahogy Szenteste a gyertyáinkkal felmentünk a Harangozó-dombon a katolikus templomba. Felemelő érzés volt a gyönyörűen feldíszített templomban énekelni a szebbnél-szebb karácsonyi énekeket, a szószékről elhangzó szép gondolatokat hallgatni, családi körben és együtt a falu lakóival.
Külön öröm, hogy itt vannak olyan fiatalok is, akik a templomi szolgálatot is szívesen vállalják. Büszkék arra, hogy ministrálhatnak, hogy szolgálhatják a Mennyei Atyánkat ! Bistei Barbara szépen és érthetően elolvasott Szentmisei olvasmányai, Dandás Alexandra a könyörgések elmondásában remekel.
Köszönöm szépen mindannyiuknak ! Az éjféli Szentmise után jött egy kis kellemes csevegés egy pohár forralt bor, vagy meleg tea mellett a templom udvarán, a kellemesen enyhe estében. Felettünk ragyogott a csillagos ég. Én pedig rendületlenül hiszem, hogy onnan néztek bennünket a megboldogult szeretteink és ilymódon velük is együtt voltunk !!!
A pár nap és elértek bennünket az évvégi ünnepek is.
Szilveszter estéjén a református templomban gyülekeztünk a Hálaadó Istentiszteletre. Jó érzés volt hallani, hogy Tóth Tamás tiszteletes Úr nem felejti el sosem köszönteni a katolikus híveket ! Szilveszter éjfelén pedig olyan ércesen, olyan harsányan köszöntötte a református harang a falu lakóit. Ezt is egy felemelő érzés volt hallani, a mi jó Istenünk megadta nekünk, hogy köszöntsük 2014 évét. Itt köszönöm meg Lőrincz Mikinek, hogy vette a fáradtságot és elment megszólaltatni a harangot.
Az Új év napján nagy öröm ért mindenkit, akik a római katolikus templomunkba eljöttek. Bistei Barbara képei mutatják a gyönyörű templomunkat, amikor pedig Tóth László megszólaltatta templomunk orgonáját és felcsendült a Dicsőség Mennyben az Istennek, ... nem tehetek róla, nekem könnyek szöknek a szemembe ! Nem mindennapi gyönyörűséggel hangzik ez a mi kis templomunkban ! Kicsi templom, de úgy ahogy van, a maga egyszerűségében, szolidan elegáns díszítésével,  méltó a jó Istenhez ! Én hiszem, hogy a jó Isten is  örömét leli bennünk, amint elénekeljük Nemzeti Imánkat, a Himnuszt, Hozzá fohászkodva az Új év első napján.

Kívánok kicsi falunk minden lakójának Istentől megáldott, békés, boldog Új évet !

Berecz Katalin, Füzérradvány, 2014.01.02.