Kiskinizsi Református Egyházközség Honlapja

Körzeti Presbiteri Konferencia Göncön

2007-10-13 21:19:46 / Konc Gáll László

Aszalói és kiskinizsi presbiterek is részt vettek a Göncön megrendezésre került Presbiteri Konferencián, 2007. szeptember 29-én.



A konferencia Csomós József püspök úr szolgálatával kezdődött, majd Baksy Mária abaúji esperes és Szabó László egyházmegyei gondnok köszöntötte a jelenlévő presbitereket és lelkipásztorokat. Az előadások előtt a gönci vegyeskar énekelt zsoltárfeldolgozásokat és dícséreteket.

Az előadások sorát Taracközi Gerzson lelkipásztor nyitotta meg, aki a törvényeink lelkiségéről beszélt. Előadását egy egyszerű történettel kezdte, mellyel rávilágított arra, hogy szükség van törvényekre. Hangsúlyozta az egyházi törvények fontosságát, lelkiségét. Az egyház, gyülekezet, lelkipásztor, presbiter kiválasztása abban mutatkozik meg, hogy Isten választotta ki őket, ezért a törvényeket is át kell, hogy itassa Isten igéjének lelkülete. A közös teherviselés, egymás terhének hordozása is határozottabban kell, hogy megjelenjen egyházunk életében. Meg kell ismernünk a törvényeket, hogy azokat alkalmazni is tudjuk egyházi és személyes életünkben egyaránt. Ebben a szüntelen változó világban szükség van Istentől való bölcsességre, mely megvédi gyülekezeteinket az önzés lelkületétől.

Ezek után Török István nyugalmazott lelkipásztor-vallástanár beszélt a presbiterek felelősségéről, és arról, hogy régen az idősebbek sokkal nagyobb tiszteletnek örvendtek. Felvázolta a vének szerepét az Ószövetségben. A presbiterség lelki háttere a Szentlélek által táplálkozó gyülekezet, mely a Krisztus teste is egyben.

Örsi Anikó főiskolai adjunktus a presbiterek és a lelkipásztorok munkatársi kapcsolatáról tartott előadást. Hangsúlyozta, hogy a munkatársi kapcsolatnak a bizalomra kell épülnie. Beszélt a munkamegosztás fontosságáról. Előfordulhatnak véleménykülönbségek, de ezeket szeretetben át kell hidalni. Felül kell kerekedni a sértődöttségen, és el kell jutni a megbocsátásig.

A konferencia legvégén egy gondnok és egy presbiter testvérünk tett bizonyságot elhívásukról és egyházi szolgálatukról. Sokunk számára elgondolkodtató történeteket hallottunk. Hitünkben megerősödve és feltöltődve tértünk haza a konferenciáról.

Rácz Lajosné, Kiskinizs



Galéria

Csomós József püspök úr áhitattal szolgált Bódi Noémi missziói előadó köszöntése Szabó László egyházmegyei gondnok köszöntése a gönci énekkar szereplése Baksy Mária esperes köszöntése Taracközi Gerzson előadása Török István előadása Örsi Anikó előadása lelkészek és presbiterek zárszó